2 keuzes, geen goed of fout! Welke kies jij? Let me know, down below!

De kaars brand, het pad voor me wordt belicht. Diep van binnen weet ik welke stappen ik moet zetten, toch voelt het onmogelijk. Het voelt alsof ik vastzit in mijn huidige positie. Ergens weet ik dat het beter kan, maar het kan ook altijd slechter. Ik kan dat niet, weet niet hoe of waar ik moet beginnen. Dus accepteer ik maar hoe het is!

Of

De kaars brand, het pad voor me wordt belicht. Diep van binnen weet ik welke stappen ik moet zetten, toch is het allemaal onzeker. Ach, wat kan mij het verrekken? Ik heb niks te verliezen. Van alle mislukte pogingen uit het verleden heb ik een hoop geleerd, in het ergste geval word ik er slimmer van. Niet geschoten is altijd mis! We gaan ervoor!

Als je een keuze moet maken en niet maakt, is dat op zich al een keuze.

William James
Amerikaans filosoof 1842-1910

Actie, of non-actie. Bewegen, of stilstaan. Vooruitgang, of stagnatie. Elke dag is een nieuwe dag, een nieuwe kans op een nieuw leven. Zowel de actie, de beweging en de daarbij horende vooruitgang als de non-actie, stilstand en de daarbij horende stagnatie beginnen bij een gedachte. Voel jij je goed over jezelf, of niet? Heb je hoop voor de toekomst, of ben je de wanhoop nabij? Wat denk jij, en in hoeverre bepaald dat jouw leven?

Dat het bepalend kan zijn, dat weet ik als geen ander! Beide kanten van de medaille heb ik gezien, gevoeld en geleefd. Mijn gedachtes over de toekomst waren vaak onzeker, negatief en vooral ook ongewenste. Het liefst was ik er niet te veel mee bezig, ik leefde van dag tot dag. Van goede gevoel naar goede gevoel. Ja, het was een egoïstische blik op de wereld. En vooral ook een egoïstische manier van leven. Maar deze gedachtegang, deze manier van leven was zoveel meer dan enkel en alleen egoïstisch. Het was een manier van zelfbescherming, een manier van voortbestaan. Mijn wil was gebroken. Ik was verloren. Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren?

Mensen zijn misleid als ze denken dat ze vrij zijn, een mening die slechts hierin bestaat dat ze zich bewust zijn van hun handelingen en niet weten van de oorzaken waardoor deze worden bepaald.

Spinoza
Nederlands filosoof 1632-1677

Elke handeling begint bij een gedachte. Mijn heersende gedachte is gevormd door het leven wat ik tot nu toe heb geleefd. Alles wat ik doe, hoor, zie, lees, voel, proef en meemaak heeft weer invloed op mijn heersende gedachte. Het klinkt als een hocus pocus verhaal, maar ik trek dit niet uit mijn hoge hoed. Ik heb geen diploma, toch heb ik hiervoor gestudeerd. Ik heb mijzelf bestudeerd, in combinatie met een stukje filosofie en psychologie. Noem mij een autodidact, of een charlatan. Ik vind alles prima, aan het einde van de rit gaat het om de gedachte die ik over mijzelf heb, en niet over de mening die jij over mij uitspreekt. Toch is dat niet altijd zo geweest. Tijdens het opgroeien, hechte ik enorm veel waarde aan de mening van andere. En die mening van andere, was dan ook de bron van alle ellende. Mijn gedrag dat veroordeelt werd in plaats van begrepen, mijn houding die bestraft werd in plaats van onderzocht en vooral ook mijn gedachtes die genegeerd werden, in plaats van gehoord. Laat je oordeel los, en begin met begrijpen!

Mijn gedachtegang is dan wel losgekoppeld van jouw mening. Maar jouw mening staat nog steeds in linea recta verband met jouw gedachte. Dus door te oordelen over een ander, doe je jezelf tekort. Door te oordelen over een ander, sta je zelf met 0-1 achter. Wacht wat? Rewind, even opnieuw. Door te oordelen over een ander, doe je jezelf tekort. Hoe dan? Wat bedoel je?

Nou, simpel. Het was een les die ik op de harde manier heb moeten leren. Mijn egoïstische tijd, ging, -hoe kan het ook anders, gepaard met een hoop vooroordelen. Vooroordelen over mij, mij vooroordelen over de wereld. Vooroordelen die ik bespreek tijdens mijn stukje van een paar dagen terug. “Mijn realiteit, was het waarheid of perspectief?” Mijn houding, gedrag en attitude richting het leven bracht mij niets anders dan een verblijf in de gevangenis van mijn eigen kleingeestigheid. Mijn onbegrip zorgde voor afstand, de afstand vergrote het onbegrip en met elke stap werd mijn situatie slechter, mijn zelfvertrouwen minder en mijn woede groter. In mijn ogen is het logica. Hoe is dat bij jou? Als de wereld tegen jou is, ben jij dan tegen de wereld?

Oordelen, zo veel is duidelijk, is niet begrijpen.

André Malraux
Frans schrijver en politicus (ps. van A. Berger) 1901-1976

Begrijpen, of begrepen voelen. Het is goud waard. Wat zeg ik, goud doet het tekort! Goud is enkel en alleen waardevol omdat wij die waarde eraan hangen. Iemand begrijpen, of zelf begrepen worden is zoveel meer waard dan dat. Het is met woorden niet te beschrijven. Het is een mooie start van elke samenwerking, een basis voor goede gesprekken en de fundering voor een mooie toekomst. Maar waar gaat het dan fout? Hoe kunnen we het voorkomen?

Koppigheid komt niet voort uit aanhankelijkheid aan de waarheid, doch uit onderwerping aan vooroordelen.

John Locke
Engels filosoof 1632-1704

De knoop moet worden doorgehakt, de strijdbijl begraven. Het verleden heeft je gevormd, alle ‘fouten’ die je ooit gemaakt hebt, zijn wijze lessen! Laat spijt los en geef hoop een kans. Pak de teugels vast en geef je leven richting. Begin te bewegen! Stapje voor stapje, dag na dag, week na week en maand na maand. Een jaar is zo voorbij en voor dat je het weet is het ineens allemaal duidelijk. Alles hangt samen met je gevoel van eigenwaarde. Jouw zelfkennis is de bron, jouw zelfvertrouwen de sleutel en een nieuwe kijk op de wereld, onontkoombaar!

Samenwerking is the way to go, comment your wishes, down below! bedankt voor het lezen, en tot de volgende keer!

Leave a Reply

nl_NLNederlands