Al heeft hij zijn doel niet bereikt, hij is gevallen als slachtoffer van een grootse onderneming.

Ovidius
Romeins dichter 43 v.C. – 17 n.C.

Martin Luther King had een droom. Die droom kostte hem zijn leven. 
Gandhi vocht tegen onderdrukking, dat werd hem zijn dood.
Mandela verzette zich tegen de elite, en werd beroofd van zijn vrijheid.
Bob Marley, rebel van het systeem, overleefde een moordaanslag.
Nipsey hussle zette zich in voor een mooiere wereld en werd vermoord.
2pac was een revolutionaire schrijver en moest dat met zijn leven bekopen. 
John Lennon, de vredesactivist en vrijdenker, ook hij werd doodgeschoten.  

Wat klopt er niet aan dit plaatje?

Ontwikkeling is het vermogen om naar bijna alles te luisteren zonder je kalmte of je zelfvertrouwen te verliezen.

Robert Frost
Amerikaans dichter 1874-1963

Dat ik niet perfect ben, dat is zeker! Dat ik nog een hoop te leren heb, lijkt me vanzelfsprekend. Ik zie een verband, en dat doet iets met me. Onrecht, het raakt me. Onmacht, het frustreert me. Het verleden, intrigeert me. Toch merk ik dat ik een zekere ontwikkeling doorloop. Geen borrelende woede meer net als vroeger. Niet meer dat opvliegerige karakter, omdat ik geraakt word in mijn gevoel. Of springen in de verdediging omdat ik mijzelf voel aangevallen. Gezonde voeding sterkt mijn lichaam. Water zuivert mijn systeem en mijn ontwikkeling ondersteunt mijn geest. IK GROEI.

Natuurlijk ben ik niet perfect, en moet ik zoals ik hierboven beschrijf nog een hoop leren. Maar het mooie van dit alles, is dat ik dat weet! En dat ik iedere dag, ieder gesprek en iedere ervaring zie als een les. Het zorgt voor groei. En groei staat gelijk aan ontwikkeling. Elke dag opnieuw werk ik aan mijzelf. In de hoop, dat ik ooit, op een dag, mijn eigen steentje kan bijdragen aan een mooiere wereld. Ik focus me op dingen waarop ik invloed kan uit oefenen. Met de kennis die ik heb, en de ervaring uit mijn verleden. Maar wat is mijn kennis, en wat is mijn ervaring? BARE WITH ME… nog even geduld!

Zelfvertrouwen is het eerste geheim van succes.

Ralph Waldo Emerson
Amerikaans dichter en filosoof 1803-1882

Zoals de quote hierboven beschrijft, is op jezelf vertrouwen het eerste geheim, of de eerst stap naar een succesvol leven. Nu ben ik verre van succesvol en kan ik alleen maar beamen dat een succesvol leven NIET mogelijk is wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Dat is een ding wat zeker is. Ik raakte mijn zelfvertrouwen kwijt, en koos ervoor mijn leven te vergooien. De meest plezierige momenten heb ik beleefd omdat ik schijt had aan de wereld. Het was leuk, vermakelijk en ik had het voor geen goud willen missen. Toch doe ik het nu anders. Na al die jaren heb ik er het een en ander van opgestoken. Ik heb geleerd dat lang leven de lol uiteindelijk niet de manier is, sterker nog. Kiezen voor jezelf, en je eigen belang is een eenzame route. Zoals ik al zo vaak heb proberen te omschrijven is het een onstilbare honger, een race zonder finish of simpelweg een zoektocht zonder eind.

Tracht niet een man van succes te zijn, maar probeer liever een man van waarde te zijn.

Albert Einstein
Duits – Amerikaans natuurkundige 1879-1955

Het gebrek aan zelfvertrouwen, en de daarbij horende levenswijze zie ik als masker en tevens ook als een van de oorzaken van een hoop problemen. Zie jij dit anders? Open het gesprek. Ben jij het met me oneens, praat met me! Zoals ik al aangeef, ben ik bereid om te leren. En wil ik dolgraag horen dat het anders is! Tot die tijd, houd ik stug vol, en is mijn perceptie of paradigma gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. En ondersteund door de verhalen, kennis en ervaringen van de mensen die op mijn pad zijn gekomen. Dat het geen gekke denkwijze wordt hieronder mooi uitgebeeld.

Niet met eigenliefde, maar juist met haar tegendeel is egoïsme identiek. De narcistische mens blijkt in diepste grond niet op zichzelf verliefd, maar juist van afkeer en haat jegens zichzelf vervuld.

Erich Fromm
Duits – Amerikaans filosoof en psycholoog 1900-1980

Achter elke handeling, zit een gedachte. Maar wat is dan de reden van die lijst namen in het begin. Simpel, ik wil jullie aan het denken zetten. Wat is in hemelsnaam de gedachtegang van een moordenaar, die ervoor kiest, om verandering de kop in te drukken? De hier bovenstaande namen, hun verhalen en de manier waarop ze werden ontvangen, gedragen en herinnerd door het volk vervullen mij met hoop. Hun visie op de wereld is onlosmakelijk verbonden aan wie ik ben.

Nee, ik ben geen Martin Luther King. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Ik ben geen Gandhi, of Mandela. Dat wil ik ook absoluut niet zo doen lijken. Toch wil ik mijzelf hardmaken voor gelijkwaardigheid, en benadrukken dat de strijd die hun begonnen zijn, bij lange na niet over is. Ik weet als geen ander hoe het voelt om behandeld te worden op een manier die niet ok is. Benadeeld omdat ik op een andere manier denk. Een behandeling die ervoor heeft gezorgd dat ik begon te lijden, in plaats van leiden. Een manier die ervoor zorgde dat ik begon te twijfelen aan mijzelf, in plaats van geloven in mijn kunnen. En vooral ook een manier die mij een enkeltje ravijn aanbood, in plaats van een route vol groei en ontwikkeling. Toch ben ik er nog, en deze keer om te blijven! Volhardend in mijn dromen, geleerd van mijn verleden, voorzichtig in het heden en vooral ook hoopvol over de toekomst.

Als u succes in het leven wenst, maak van volharding uw boezemvriend, van ervaring uw wijze adviseur, van voorzichtigheid uw oudere broer en van hoop uw beschermend talent.

Joseph Addison
Engels politicus, schrijver en dichter 1672-1719

Mijn succes, staat gelijk aan waarde. Ik ben dan ook niet op zoek naar gouden bergen, of enkel en alleen uit om te schoppen tegen het systeem. Ik ben geen tegenstander van luxe, of een rijk leven. Hard werken, Waarde toevoegen aan een andermans leven, of simpelweg een goed bedrijf opzetten moet beloond worden. En verschil moet er wezen. Toch vind ik dat elk persoon een eerlijke kans moet krijgen. Wie weet is het nu anders, toch ben ik opzoek naar info. Deel ik mijn verhaal in de hoop op herkenning. Leer ik van mijn fouten, om bij te dragen aan de toekomst. Een toekomst waarin wij allemaal ons eigen plekje vinden, waar we ons goed voelen en tot ons recht komen. Niets meer, niets minder.

Ik verzet mijzelf dan niet tegen de elite, of tegen wat dan ook. Nee, ik wil mijzelf hard maken voor verandering. Niemand verdient het om zich rot te voelen, zoals ik mij heb gevoeld. Niemand verdient het om te twijfelen aan zichzelf, omdat het systeem verouderd is en niet werkt voor iedereen. Ik was die persoon in kwestie, het systeem werkte NIET. Vandaar mijn passie, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Dit gevoel, mag NIEMAND voelen.

Wat het me gaat brengen weet ik niet. Het enige wat ik weet is dit: Niks of niemand kan mij weerhouden om mijn verhaal, en het verhaal van zoveel andere te belichten. En mijzelf in te zetten voor een mooiere wereld. Een wereld waarin iedereen gelukkig is met zichzelf. Want dat, dat is echt niet te veel gevraagd. PUNT!

Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder.

Lao-Tse
Chinees filosoof +/- 600 v.C.

Leave a Reply

nl_NLNederlands