Een enkeltje naar de gang, ontslag op het werk of een mislukte emigratie poging. Wat het ook was, het was nooit mijn schuld. Natuurlijk maakte ik fouten, maar dat doet iedereen… toch? Hoe kan het dan toch dat alles mislukt, wat is mijn probleem?

Surprise, madafaka!

Alles wat er ooit gebeurde in mijn leven, alle problemen, alles… Het was mijn schuld, en niet die van iemand/iets anders. Mijn gedrag was de reden dat ik naar de gang werd gestuurd. Mijn houding was de oorzaak van de vele ontslagen en mijn gedachtegang zorgde er keer op keer voor dat ik met lege handen kwam te staan. En met elke gefaalde poging, met elke mislukking of fout zette ik een stap in de verkeerde richting. Althans, zo voelde dat!

Mijn hoop op een goede toekomst, werd met elke tegenslag een beetje kleiner. Zo kwam ik ‘gefaald’ terug uit Thailand. Voor mijn gevoel was het Andy tegen de wereld. Hoe kon het anders. Na maanden in de schoolbanken, en daarbij nog eens maanden onder water. Elke dag een duik of 3 of 4 was het dan eindelijk zo ver. Ik was een duikinstructeur. En precies rond dat moment werd ik getest. Mijn bankpas, gekopieerd. Mijn geld, verdwenen!

De wereld zakte weg onder mijn voeten. Het voelde het surrealistisch. Ik kon het bijna niet geloven. Toch was het de harde werkelijkheid. Geen geld, geen pinpas en ook geen creditcard meer, want die stond al in het rood. En nu? 

Om te omschrijven wat er gebeurde wil ik enkel en alleen de volgende zin benoemen, namelijk deze: “je kan de wereld niet veranderen, alleen hoe je er mee omgaat”. Op dat moment voelde ik me verloren. Alle hoop, weggevaagd. Je zou kunnen zeggen dat ik mentaal niet in staat was om het probleem wat was ontstaan, ook weer op te lossen. Einstein weet de situatie mooie te omschrijven in de volgende quote.

We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

Albert Einstein
Duits – Amerikaans natuurkundige 1879-1955

De angst, onzekerheid en twijfel namen over. Het probleem, dat was nooit weggeweest. Het probleem, dat zat in mij! Ik kreeg de keuze, mijn ouders waren op weg naar het eiland. En zoals gewoonlijk stonden zij weer voor mij klaar om mijn problemen op te lossen. Openstaande rekeningen werden betaald, en ik, ik had de volgende keuze. Ga ik door, of geef ik op?

De droom, wonen op een subtropisch eiland. Die droom was werkelijkheid. Ik weet hoe het voelt, en hoe gek dit ook gaat klinken. Als je niet gelukkig bent vanbinnen, dan zal je nergens je geluk vinden. Mijn diploma, die had ik op zak. Werk had ik al in het vizier, toch knaagde de angst, onzekerheid en twijfel zo hard aan me dat ik vervolgens de volgende keuze heb gemaakt.

Ik gaf op

Met mijn staart tussen mijn benen vertrok ik. Teleurgesteld, terneergeslagen en gefrustreerd. Boos op de wereld, maar totaal niet bewust van het feit dat ik zelf de oorzaak van het probleem was. Mijn denkwijze, handelingen en houding… dat was het probleem. Dat is altijd het probleem geweest. Zo helder dat ik het nu zie, zo troebel was het beeld voorheen. Nu ben ik wakker, en voel ik de pijn van de mensen om mij heen. Maar deze keer is alles anders. Deze keer ga ik door. Dit keer is het duidelijk.

Ik heb de controle, dus ik controleer. Mijn gedachtes op het positieve, mijn handelingen gericht op de toekomst en mijn houding proactief. Ik bouw aan een nieuw leven, ongeacht de pijn, struggles en tegenslagen die er geheid op mijn pad gaan komen! Zoals Frank Sinatra zingt in zijn liedje ‘that’s life’, zo deal ik ermee. Het is een keuze! En als ik er nu over nadenk, de enige keuze die mij tot nu toe heeft gered, is de keuze om keer op keer opnieuw te beginnen. Een streep onder het oude, en mijn blik op het nieuwe. Keer op keer ging ik overhaast, ondoordacht en onvoorbereid aan de slag. Die tijd is voorbij, ik heb geleerd! En met de volgende quote, sluit ik deze tekst af.

Elke verandering doet pijn, ongeacht hoezeer je ernaar verlangt. Maar alleen als wij een streep onder een leven zetten, kunnen we aan een nieuw leven beginnen.

Francesco Petrarca
Italiaans dichter en schrijver 1304-1374

Leave a Reply

nl_NLNederlands