Vrijheid. Als Nederlanders hebben wij het voorrecht om in een redelijk vrije samenleving te ontwikkelen tot de volwassen personen die we zijn. Mijn hele jeugd stond in het teken van vrijheid. Zijn wie ik wilde zijn, en doen wat ik wilde doen. Overal om me heen werd vrijheid belicht. Toch was het altijd met een dubbele ondertoon. De ene keer werden er mooie stappen vooruit gemaakt, de andere keer maakte onze samenleving een duikvlucht. Denk bijvoorbeeld aan de moorden op Pim Fortuin en Theo van Gogh. Twee mannen met een uitgesproken mening. Twee mannen die zich hebben hardgemaakt voor de vrijheid van meningsuiting. Alhoewel ik het niet volkomen eens ben met hun denkwijze, sta ik wel achter de vrijheid waarvoor ze hun leven hebben gegeven. Hun dood maakte een indruk, en niet zo een kleine ook niet!

De vrijheid die we allemaal nastreven, was ineens zo vrij niet. Vermoord woorden door een bepaalde mening. Vermoord worden, puur omdat jouw mening niet gelijk is aan een ander. Heftig! Heel heftig. 

Voor mij is iedereen gelijk. Dik, dun. Wit, bruin. Christen of moslim. Alles wat ertussen zit, of alles wat erbuiten valt. Er is geen verschil tussen ons mensen, behalve de manier hoe we naar het leven kijken. Openstaan voor de mening van andere. Luisteren naar een ander alsof het een deel van je familie is. Luisteren zonder te veroordelen, zonder je aangevallen te voelen. Echt luisteren naar de boodschap achter de woorden. De gelijkenis belichten in plaats van de verschillen. De wil om te leven, schuilt in ons allen. Misschien zien we de wereld door een andere bril. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. Een gelukkig leven!

Elk mens haalt adem, zuurstof is de brandstof waarop al onze lichamen draaien. We moeten allemaal eten, en drinken om voort te bestaan. De zuurstof wordt bij iedereen opgenomen in hetzelfde soort bloed. Het eten en drinken, beland in dezelfde soort maag. Bloed dat door eenzelfde hart door ons lichaam wordt gepompt. En een lichaam dat door onze gedachte wordt bestuurd. Alles begint, of eindigt met een gedachte. Zijn we in gedachte hetzelfde? Of is de een, beter dan de ander? Heeft de een meer rechten dan de ander? Puur omdat hij of zij een andere kleur, afkomst, geloof of opleiding heeft? Stuk voor stuk zijn we mensen, stuk voor stuk op zoek naar geluk. Leef en laat leven. Samen één, allemaal mens. Dat is vrijheid!

Een mens die een ander mens van zijn vrijheid berooft, is een gevangene van de haat, opgesloten achter de tralies van vooroordelen en kleingeestigheid.

Nelson Mandela
Zuid-Afrikaans advocaat, politicus en anti-apartheidsstrijder 1918-2013

Leave a Reply

nl_NLNederlands