De eerste zin. Je moet hem voelen. Een harde waarheid, de onontkoombare werkelijkheid. De wereld, ze is ziek! En wij, wij zijn de dokters! Met al onze gedachtes, en de daaruit voortvloeiende handelingen, hebben wij stuk voor stuk invloed op de staat van ons huis, moeder aarde. De plek die al millennia wordt gecontroleerd door een kleine groep, de machthebbers. Terwijl hun hard aan het werk zijn om de wereld een mooiere, fijnere en betere plek te maken zijn, huppelt de rest van ons verder op de automatische piloot. De kleine groep mensen die het voor het zeggen heeft, is zich bewust van de impact die de handelingen van één persoon kunnen hebben op de wereld. De massa, die vrolijk verder huppelt en doet alsof hun neus bloed, is zich totaal onbewust van hun potentie. Hun gedachtes afgeleid van wat er echt toe doet. De handelingen een spiegel van hun gedachte. En die gedachtes, die kunnen anders! Dat moet anders! Het is de sleutel naar verbetering. En dat ze een belangrijke rol spelen, dat was een paar honderd jaar geleden al duidelijk. Het moment dat John Locke de conclusie trok dat onze gedachtes verantwoordelijk zijn voor onze daden, dat was vooruitgang! 

De handelingen van mensen zijn de beste tolken van hun gedachten.

John Locke
Engels filosoof 1632-1704

Met dit in mijn achterhoofd schieten er een paar vragen te binnen. Als we al zo lang weten dat onze gedachtes, onze daden beïnvloeden. Hoezo worden onze gedachtes dan nog steeds beïnvloed om onze daden tegen de wereld te laten keren? Als we willen dat de aarde voort blijft bestaan wordt het hoog tijd dat we ons gedrag veranderen. Het is weer tijd voor een revolutie! De aarde is ziek, en het wordt hoog tijd dat zij aan het infuus gaat. Al millennia wordt zij geplunderd voor persoonlijk gewin. De grondstoffen die worden ingewonnen zijn een onderdeel van het probleem. De grondstoffen raken uitgeput. Een oneindige cyclus van koopziekte zorgt ervoor dat onze wereld richting de afgrond dendert. Grondstoffen die worden gebruikt voor het produceren van prullaria. Prullaria die eens in de zoveel tijd wordt verbeterd, waardoor de oude regelrecht bij het vuilnis terecht komt. Vooruitgang zit hem dan ook niet in de technologische vooruitgang, nee technologische vooruitgang zorgt slechts voor een grotere stroom van hebbedingetjes. De ene versie maakt plaats voor de ander, en de versie die eerst alle wensen leek te vervullen… die begraven we toch gewoon op een van onze vuilnisbelten? Nee, echte vooruitgang. Dat bereiken we alleen als we werken aan onszelf. Wim Sonneveld, een Nederlands cabaretier wist onze vooruitgang prachtig te beschrijven in één enkele zin. En dat is deze: 

Vooruitgang is dat alle eskimo’s centrale verwarming krijgen, zodat ze zich kapot moeten werken om een ijskast te kopen.

Wim Sonneveld
Nederlands cabaretier en zanger 1917-1974

De wereld om ons heen is aan het veranderen. Het is aan ons, om mee te veranderen. Er is zoveel mis op de wereld, maar ook dat kan veranderen. Je staat er niet alleen voor. Een voor allen, allen voor een! Het is onze wereld, en jij, jij bent een prachtig onderdeel van het geheel. Hulp vragen is geen schande. Toegeven dat je door de bomen het bos niet meer ziet is krachtig! Wees de verandering, die je hoopt te zien in de wereld. De echte vooruitgang, begint bij jezelf!

Leave a Reply

nl_NLNederlands