Het begin, een gedachte. De uitkomst, een handeling. Aan gedachtes heb ik geen tekort. Toch zijn mijn handelingen niet altijd even doordacht. Het is een aparte gewaarwording. Helemaal als ik je nu ga vertellen dat alles begint bij een gedachte. Een moeilijk concept om uit te leggen, toch is het eigenlijk allemaal zo simpel. Ik word wakker, mijn eerste gedachte is oooohhhh man, wat ligt dit bed toch lekker, zo warm, zo comfortabel. Ik denk dat ik nog even blijf liggen… De handeling. Ik sluit mijn ogen en word een half uur later wakker. Niks speciaals toch? Maar het is aangeleerd gedrag. De ene handeling doe je bewust, de ander komt voort uit onze automatische piloot. Stel je voor dat je alles wat je zou doen op een dag, eerst zou moeten bedenken. Alleen de ochtend zou er al heel oncomfortabel uitzien. Ik ga opstaan, mijn rechterbeen naar de zijkant van het bed, mijn linkerbeen erachter aan, buikspieren aanspannen en mijn lichaam omhoog. Het ene been op de grond, het andere erachteraan… Afin, je snapt het idee! 

We vliegen door ons leven als een boeing 747, de koers is bepaald en voor de meeste tijd handelen we op de automatische piloot. Eerlijk, dat is ook best fijn! Mits je programmering in orde is. Want als de automatische piloot voor een groot deel ons leven bepaald, en wij eigenlijk deels onze gewoontes zijn. Hoe gaat het dan met je als je de verkeerde gewoontes hebt? Nou, als je voor het eerst op mijn site bent, zou ik zeggen… Lees even door de andere verhalen! Voor de mensen die op de hoogte zijn, klinkt het niet gek als ik zeg dat ik nu leef met het motto ‘gewoontes maken de man’. Puur en alleen omdat ik weet hoe het is om de verkeerde gewoontes te hebben, en heb ervaren hoe het is om gevangen te zitten tussen je gedachtes en je dromen aan de ene kant, en je handelingen aan de andere kant. Het is een raar iets, weten dat je eigenlijk zoveel meer zou kunnen. Maar toch krampachtig vasthouden aan wat je kent. Helemaal als het antwoord zo voor de hand liggend is. En nee, dat heb ik niet zelf verzonnen. Het is ook ooit begonnen als een gedachte, bij een van ‘s werelds grootste denkers. Namelijk:

We zijn dat, wat we bij herhaling doen.

Aristoteles
Grieks filosoof 384 v.C. – 322 v.C.

En omdat ik nu al de hele tijd predik dat alles begint bij een gedachte, kan ik natuurlijk niet zeggen dat onze handelingen het enige is wat bepaald wie wij worden. Nee, het zijn de gedachtes die bepalen hoe wij handelen, en de handelingen die bepalen wie wij zijn. Zie ook de volgende quote.

Alles wat we zijn is het resultaat van wat we dachten.

Boeddha
Spirituele leider, geboren als Siddhartha Gautama ca. 450 vC. – ca. 370 vC

Nou lekker dan, nu weet je dit. Maar wat moet je ermee? Geloof me, dat gevoel herken ik. Jarenlang zat ik gevangen in een web. Met elk jaar groeide ik een beetje verder weg van wie ik zou kunnen worden. Mijn dromen, mislukte. Mijn zelfvertrouwen kreeg een hoop te verduren. Met elke tegenslag verloor ik een stukje van mijzelf. Totdat ik inzag dat de tegenslagen geen tegenslagen waren. Het waren lessen. Vanaf dat moment werd alles anders. Ik begon mijn handelingen onder de loep te leggen, en aangezien alles begint bij een gedachte. Begon ik na te denken achter de gedachte die ik had bij deze handelingen. Ik begon te graven in mijzelf. Oud zeer haalde ik naar boven, pijn van oude herinneringen begon ik te herleven. En vooral ook weggestopte momenten zocht ik op. Om te weten waarom ik deed wat ik deed, moest ik weten waarom ik dacht wat ik dacht. Eindelijk snapte ik wat de mensen bedoelde met de spreuk ‘alle antwoorden vind je in jezelf‘. Dat hadden ze wel even wat helderder mogen uitdrukken. 

Het begin is gemaakt. Ik word met de dag bewuster van mijn gedrag, en eerlijk. Dat is best een opgave! Ik schrijf over mijn gedachte. Met Marcus Aurelius als mijn voorbeeld. De machtigste man ter wereld zo een kleine 2100 jaar geleden deed hetzelfde. En als hij het deed, dan zal er vast wel een reden achter zitten. En ook hij had dezelfde gedachtegang. Zou het toeval zijn??

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.

Marcus Aurelius
Romeins keizer 121-180

Leave a Reply

nl_NLNederlands