Man man man, wat een weer.
Nu de strandjes mijn naam roepen. Het terras bij elke blik aantrekkelijker wordt, en de dagen gemaakt lijken om zo min mogelijk te bewegen. Sta ik in de sportschool, mezelf in het zweet te werken. Hoe gek is de gedachte dat ik nog geen jaar geleden met dit weer juist mezelf opsloot. Bij elke zonnige dag juist de veilige thuisbasis opzocht, en mezelf zo min mogelijk toonde aan de buitenwereld. Hoe kwam dit? 

oorzaak
Ik was onzeker. Mijn gevoel was negatief, net zoals mijn zelfbeeld.

gevolg
Het liefst bleef ik binnen, omdat tijdens de zomer mijn vette lijf overduidelijk te zien was. Elke dag was een kans om er wat aan te doen, toch deed ik er niks mee. Hoe kut ik me ook voelde, ik koos voor de makkelijke uitweg. Mijn slechte gevoel spoorde mij niet aan om te gaan sporten, nee, het zorgde ervoor dat ik mijn comfort zocht bij eten, blowen of andere manieren om het te vergeten. Uitwegen die in onze samenleving overal te verkrijgen zijn. The easy way out, is niet voor niks zo makkelijk.

oplossing
De rollen zijn omgedraaid. Ik doe wat ik moet doen en dat beïnvloedt mijn gevoel. Nu kijk ik terug met een lach op mijn gezicht. Mijn gevoel is als een coach. Voel ik me slecht, dan doe ik wat aan hetgeen me dat slechte gevoel oplevert. Voel ik me goed, dan geniet ik van het moment. En ik kan met een zekere mate van trots zeggen, dat ik steeds meer goede dan slechte gevoelens ken. Naast de sportschool ben ik hele dagen bezig met het schrijven van teksten. Mijn lichaam wordt gevoed met de best mogelijke voeding. En mijn geest wordt geprikkeld door interessante boeken en podcasts. Mijn destructieve gedrag is constructief geworden. En ik, ik zit op de goede weg! De weg van de toekomst!

Wat iemand kan zijn, dat moet hij zijn. Deze behoefte noemen we zelfrealisatie.

Abraham H. Maslow
Amerikaans psycholoog 1908-1970

Leave a Reply

nl_NLNederlands