Een droge mond, je tong beweegt over je schrale lippen en je gedachte gaat uit naar een glas water. Niet veel later sta je in de keuken met je glas in je hand, en open je de kraan. Tadaaa, daar komt het water aan. De droge mond veranderd in een oase van vochtigheid en de gedachtes van dorst verdwijnen uit je hoofd. Een simpel voorbeeld van oorzaak en gevolg. Een handeling uitgevoerd omdat de noodzaak duidelijk werd gemaakt door een gedachte. Want zoals jouw handelingen, is alles om je heen, alles wat je ziet, ruikt, proeft, voelt en hoort ooit eens begonnen als een gedachte. 

De pen waarmee ik deze tekst schreef, het blad waarop ik met de pen de ene letter na de andere tevoorschijn tover en de letters op het toetsenbord van mijn Macbook waarmee ik de geschreven letters omtover naar iets wat ook daadwerkelijk leesbaar is. Allemaal begon het ooit als een gedachte. Iemand had een droom, een visie, een mindset. En met deze droom, visie en mindset veranderde hij de wereld. Mijn vraag is dan ook, als onze gedachtes zo belangrijk zijn, en onze mindset de kracht heeft om de wereld te veranderen. Hoezo leren we dan niet omgaan met onze gedachtes, onze mindset en vooral ons zelfbeeld? 

Een interessant feitje, Eenzaamheid, depressie, slapeloze nachten, crimineel gedrag, drugsgebruik en geldproblemen. Het zijn echte problemen an sich, maar daarnaast zijn het ook symptomen. Het zijn gevolgen, net zoals het water wat uit de kraan stroomt als je de knop omdraait. Het is als de tempratuur verhoging bij koorts, diarree bij voedselvergiftiging en de klapperkaak bij een XTC-pil. Stuk voor stuk wijzen ze richting het echte probleem. De gedachtegang voor de handeling. De mindset waardoor het loopt, zoals het loopt. Maar niet getreurd! Er is hoop! Alleen voor die hoop, voor het resultaat, daar is verandering voor nodig! 

Zoals een wijs man ooit zei:

“We kunnen het probleem niet oplossen, met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”

Albert Einstein
Duits – Amerikaans natuurkundige 1879-1955

Samenwerken, dat is de toekomst. Maar hoe zorgen we er voor dat alle neuzen dezelfde kant op staan? Wat kunnen we doen, zodat we allemaal de wereld door dezelfde glazen bestuderen? Dat het anders kan, dat weet ik zeker! Maar dat we daarvoor eerst eens onze hoofden moeten laten kraken, dat is duidelijk! Want voor nu, voor nu is er altijd nog een ander probleem. Een probleem wat ik mooi weet te omschrijven met de volgende quote.

Instinctief delen we ook nu nog de mensen in vriend en vijand in: met de ene categorie moet men samenwerken, met de andere concurrentie aangaan.

Bertrand Russell
Engels filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar literatuur (1950) 1872-

De toekomst = samenwerken. Één voor allen, en allen voor één!

Leave a Reply

nl_NLNederlands