Door niet te oordelen, schep je stilte in je geest.

Deepak Chopra
Indiaas spiritualiteits-schrijver 1947-

Een lang verhaal kort. De omgekeerde wereld, Precies hoe het niet moet!

Ik werd gepest, toen werd ik de pester. Ik maakte die keuze, toch was het allesbehalve een keuze. Het was een uitweg, een overlevingsmechanisme. Zonder er bewust van te zijn werd het een automatisme, en voordat ik het in gaten had was het een deel van mijn routine. Vastgeroest in gewoonte. Ik maakte me druk om mijn imago, uit angst om verbannen te worden uit het selecte groepje mensen met wie ik toen omging. De echte ik, al lang verloren. Het masker, werd deel van mijn karakter. De façade, werd een way of life. En het duiveltje op mijn schouder, die had de strijd gewonnen. Om mijzelf beter te voelen, begon ik te oordelen over een ander. Ken je dat, zitten op het terras, lekker roddelen over andere?

Dagen kon ik vullen met het kijken naar andere. Ik voelde mijzelf beter dan vele, en interessanter dan de meeste. Mijn ego, was sterk vertegenwoordigd. En ja, dat was zeker terecht! Althans, dat maakte ik mijzelf wijs. Tot ik weer alleen thuis op de bank zat, en mijn negatieve gedachtes wederom boven kwamen drijven. Negatieve gedachtes, als directe brandstof voor mijn slechte gevoel. Mijn slechte gevoel, de directe oorzaak voor mijn ondoordachte handelingen. Gevangen in een cyclus. Zonder te weten wat de uitweg is. 

Hoe sterker het ego in jezelf is, hoe waarschijnlijker het is dat andere mensen volgens jou de belangrijkste bron van problemen in het leven zijn.

Eckhart Tolle
Duits-Canadees leraar en spiritueel schrijver1948-

Even een vraagje… Herken je het moment, dat je vol twijfel voor de spiegel staat?

Ik ken het moment, toch heb ik het achter me kunnen laten. Het is mogelijk! Geen schaamte. Man, man, man. Hoe goed klinkt dat? Toch heb ik vaak genoeg avonden gehad waar ik keer op keer voor de spiegel belanden. De tijd tikte voorbij, en met elke minuut die passeerde voelde ik me slechter en slechter. Dit shirt zit te strak, deze te los. Hier komt mijn buik te ver naar voren, en daar mijn tieten. Hoe kan ik in hemelsnaam kiezen. Matched het met de broek? PFFF, KIJK DIE BUIK. In mijn hoofd was ik al het gespreksonderwerp van het feest, waarom zijn mensen zo gemeen? Mijn slechte gevoel, ik was de dader, toch was het de gewoonte om het van me af te schuiven. Met de vinger wijzen is zo veel makkelijker!

Een grote mond, maar een klein hartje. De waarheid. Een mooie façade, maar een ontbrekende fundering. Het zelfvertrouwen wat al sinds kleine jongen was verloren, wilde ik halen uit het afbreken van andere. In mijn hoofd plaatse ik mijzelf boven andere, dat werkt! Geloof het of niet, enigszins voelde ik me beter. De dure kleren, mijn levensstijl alles werd een manier om mij zo te profileren dat ik een ‘beter’ leven had dan de ander. Hoe gek, jezelf beter voelen, door een ander te zien als minder of slechter. Nu word ik misselijk bij de gedachte. De pijn, de ellende en vooral de twijfels die ik heb gehad door de woorden van andere waren niet genoeg om mij te weerhouden om precies dezelfde fouten te maken. Het was de volgende les, die mijn wereld totaal op zijn kop zette.

Woorden zijn magisch in de manier waarop ze invloed hebben op de geest van degenen die ze gebruiken.

Aldous Huxley
Engels schrijver 1894-1963

De volgende conclusie, is gebaseerd op mijn eigen ervaring. De onrust in mijn hoofd, heb ik weten te kalmeren door mijn gedachte en gedrag te veranderen. Het is niet onderzocht, wetenschappelijk bewijs of wat dan ook! Ik durf alleen met zekerheid te zeggen dat het werkt! Daar komt het, ben je er klaar voor?

Door over andere te oordelen, met woorden andere af te breken, of met gedachtes slecht praten over iemand anders geef je keer op keer je eigen hersens de boodschap dat andere dat ook bij jouw doen. Je creëert als ware een eigen wereld in je hoofd, waarin jouw hoofd het normaal bepaald. Een wereld waarin jouw woorden, gedachtes of handelingen zorgen voor onrust. Door over andere te oordelen, gaan mensen in je hoofd ook over jouw oordelen. Door te liegen, ga je twijfelen aan de woorden van een ander. Door mensen te naaien, ga je jezelf druk maken dat mensen dat ook bij jouw doen. Klinkt best logisch toch?

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld!

Moet je jezelf voorstellen dat je enkel en alleen positiviteit deelt, begrip toont en oprecht de wereld bekijkt door de ogen van een ander. Hoe fijn moet je jezelf dan wel niet voelen? Ik zou zeggen probeer het uit! Pak controle over je eigen leven. Baas in eigen hoofd.

Het is een proces, geen knopje. Een lange weg, geen short cut. Een oplossing voor de lange termijn, geen quick fix. Wil jij een beter leven? Een nieuwe kans, of simpel gezegd een fijner gevoel. Ga het gesprek met me aan. Je moet het zelf doen, niet alleen! Waarom het wiel zelf uitvinden, als er allang een wiel is, wat prima werkt?

Bij een goed einde hoort een goed begin.

Confucius
Chinees filosoof 551 v.C. – 479 v.C.

Leave a Reply

nl_NLNederlands