De sigaret
Roken, vrijwillig giftige stoffen inademen. Op deze manier klinkt het zo heftig, toch lijkt het zo onschuldig. Ik betrap mijzelf erop dat ik zo nu en dan toegeef aan mijn verlangen naar een sigaret. Met een dubbel gevoel begeef ik me op glad ijs. Na maanden van abstinentie, zo nu en dan een zwak moment. Vaak gepaard met alcohol, vaak na het vervagen van mijn grenzen. Toegeven aan iets negatiefs. Enkel en alleen om mijn lichaam te voorzien van een nieuwe shot nicotine. Na een korte 7 seconden bereikt de nicotine mijn hersens en geeft het mijn bijnieren de opdracht om epinefrine aan te maken, ook wel bekend als adrenaline. Mijn hartslag stijgt en mijn bloeddruk wordt vergroot. Mijn zenuwstelsel krijgt een opkikker. Ik voel me alert en actief. Dopamine wordt aangemaakt en de plezierroutes van mijn hersens worden geactiveerd. Het voelt als een beloning, een fijn moment. 

Het belonende gevoel
Dopamine, Dope, drugs. Die link leg ik. Niet geheel onlogisch. Het is een lichaamseigen stofje dat wordt aangemaakt door het beloningssysteem in onze hersens. Het komt vrij bij bepaalde handelingen zoals het nuttigen van eten, het drinken van alcohol, of gebruiken van drugs. Of de wat gezondere varianten zoals sporten of seks. De een gezonder dan de ander. De ander schadelijker dan de een. Het is een soort lichaamseigen drugs. Helemaal niet zo gek dat roken, drugs, drank, seks, sporten en eten en alle andere mogelijke manieren om genot te verkrijgen zo belonend voelen. Maar hoe kan iets dat beloond wordt door ons eigen lichaam, tegelijkertijd slecht zijn voor ons? Dat is het raadsel dat ik vandaag probeer te ontrafelen.

Wanneer gaat het fout?
Net zoals een puppy, leert de mens het meest van beloning. Slecht gedrag straffen, werkt vaak averechts. Met de harde hand iets afdwingen zorgt voor negatieven associatie ofwel trauma. Goed gedrag belonen met drank, drugs of seks is dus eigenlijk zo gek nog niet. Wat zeg ik nou, promoot ik nu seks, drugs en rock ’n roll? Nee! Het begint immers altijd onschuldig. Het wordt een probleem als de stof misbruikt wordt. Als er een bepaalde leegte wordt gevuld door het lichaam af te dwingen om dopamine aan te maken. De negatieve cyclus, ofwel een verslaving komt tot stand als drank, drugs, seks, eten of sporten gebruikt wordt om het goede gevoel te verkrijgen. Terwijl dit goede gevoel eigenlijk verkregen hoort te worden door de manier van leven. Doen wat goed is, voor jezelf, en voor andere. Pak de teugels van het leven firm in handen. Controleer je eigen leven. Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Hoe jij het leeft, is jouw keuze. Aan alle daden kleven consequenties. En uit eigen ervaring kan ik zeggen, teleurgesteld zijn in jezelf. Is de hel! 

Een feit
Soms moet je een stap terug maken, om te zien welke richting je moet inslaan. Van fouten leer je, en zonder vallen geen opstaan. Om de woorden van snelle te gebruiken. “Ook al val ik als ik vlieg, opstijgen kan ik!”

Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen.

Dietrich Bonhoeffer
Duits kerkleider en verzetsstrijder 1906-1945

Leave a Reply

nl_NLNederlands