Hey, tof dat je er weer bent. Het eerste artikel, of een terugkerend lezer? Wat maakt het ook uit. Ik ga snel beginnen, dus pak een bak koffie, een kom thee of whatever makes you happy en plof neer. Vandaag ga ik verder, waar ik gister gebleven was. Een positieve mindset, waarom is het belangrijk?

De wereld staat op pauze, zodat wij aan ons zelf kunnen werken. Best een heftige uitspraak, toch was dat precies hoe ik gisteren mijn artikel eindigde. Maar even serieus he, wacht is effe… Wie ben jij om iemand te vertellen wat hij of zij moet doen? Goede vraag, daar heb je me te pakken! Dat is niet aan mij, die keuze ligt bij jou! Aan jezelf werken is een heel persoonlijk proces, het begint en eindigt bij jezelf. De reden bepaal jij en ook de uitkomst heb jij zelf in handen. Eigenlijk is dat het hele punt, jij bent de dirigent van je eigen leven. Maar wat heb ik eraan om dit te vertellen? Wat hoop ik te bereiken? En vooral, waarom ben ik zo hoopvol? Het wordt vandaag allemaal besproken, maar voordat ik verder ga wil ik even stilstaan bij de volgende quote:

Het gezonde verstand is de concierge van de geest: zijn taak is geen verdachte denkbeelden naar binnen of naar buiten te laten.

Daniel Stern
Frans schrijfster (ps. van Marie C.S. de Flavigny) 1806-1876

Verdachte denkbeelden. Dat klinkt heftig, verklaar je nader! Nou, bij deze… Voor de terugkerend lezer is het geen geheim dat ik in mijn leven veel moeite heb gehad om mijn plekje te vinden. Keer op keer begon ik vol goede moed aan iets, enkel en alleen om met volle vaart tegen de muur te knallen. Wat ik ook deed, wat ik ook probeerde. Het ging vervelen, irriteren of loopte simpelweg uit op een mislukking. Maar hoe kwam dit? Wat zorgde er keer op keer voor dat ik tegen de muur knalde? En wat bedoel je in hemelsnaam met verdachte denkbeelden? Ok, bare with me! Hier komt het…

Ik begon vaak zonder enige echte planning. Geen feiten op een rijtje, en al helemaal geen doordacht stappenplan. Als ik er dan na verloop van tijd achter kwam dat ik het werk toch niet zo interessant vond, de mensen toch niet zo aardig of de studie toch niet zo passend dan zorgde dat voor een afname van motivatie. En dat werd snel gevolgd door ontslag, frustratie en een stap verder weg bij het doel dat we allemaal nastreven, namelijk: Een leuk, succesvol en gelukkig leven. Met elke ‘mislukking’ daalde mijn eigenwaarde en namen de ‘verdachte denkbeelden’ toe. Maar wat bedoel ik daar mee dan? Verdachte denkbeelden, man man man, wat cryptisch. Lul toch normaal, dan doe je al gek genoeg! Ok, rustaaaghh!

De verdachte denkbeelden in mijn ogen zijn de denkbeelden of gedachtes van de twijfelkont, de innerlijke criticus of de drama Queen in mij. Bij elke stap die ik wilde maken riepen ik beren op de weg, zocht ik naar dingen die fout konden gaan en staakte ik veelal de poging voordat ik hem überhaupt begonnen was. En eerlijk, zo gek is dat niet! De volgende quote beschrijft dat gevoel perfect!

Tegenspoed werkt aanstekend, omdat het staren daarop het zelfvertrouwen, en dus de geestkracht, verlamt.

Multatuli
Nederlands schrijver (ps. van Eduard Douwes Dekker) 1820-1887

Ik liep vast. Ergens in mij, voelde ik dat het anders zou kunnen. Diep in mij restte er nog een laatste restje energie, een vaag en vooral sterk onderdrukt gevoel van hoop. Het voelde alsof ik vastzat in een routine, een routine waaraan ik met geen mogelijkheid kon ontsnappen. Ik had het gevoel dat ik tot zoveel meer in staat was dan wat ik deed. Het voelde als een gemis, een tekort aan verbinding, connectie of simpelweg iets wat echt bij me paste. Ik leefde in een wereld die niet op mij was ingericht, een wereld waarin ik mijn draai niet kon vinden. En die wereld, dat gevoel en mijn frustratie kwam allemaal voort uit de manier hoe ik daar mee om ging. Ik legde de schuld buiten mijzelf. Dat werkte niet! Tijd om eens naar mijzelf te kijken. Een besluit, waar ik tot op de dag van vandaag extreem blij mee ben. De volgende quote beschrijft het behoorlijk heftig, maar dat maakt hem niet minder waar. Althans in mijn ogen dan he ;).

Een leven dat niet kritisch naar zichzelf kijkt, is het niet waard om geleefd te worden.

Socrates
Grieks filosoof 469 v.C. – 399 v.C.

De bovenstaande quote is de reden dat ik zo hoopvol ben. De reden dat ik continu tegen de muur knalde was simpelweg een gebrek aan kennis. Ik was niet voorbereid op de echte wereld. Ik had totaal geen idee wie ik was, wat ik leuk vond en vooral ook hoe ik dat moest bereiken. En die combinatie, dat was dan ook de reden dat ik continu tegen de lamp aan liep. De airbag die ik miste was zelfkennis. Want ja, wie ben ik nu eigenlijk? Waarom doe ik wat ik doe? De volgende quote heb ik al vaker gebruikt, het is iets waar ik in geloof. Het is iets wat ik leef, wat ik voel en wat ik wil delen. Dat is dan ook wat ik wil bereiken. Een wereld, waarin iedereen weet waarom. En de reden dat ik zo hoopvol ben, is omdat ik een klein jaar geleden nooit had durven dromen dat ik mijzelf ooit zo zou voelen, zoals ik mijzelf vandaag de dag voel. En als ik het kan, kan iedereen het. En blijkbaar ben ik niet de enige die zo denkt!

Wie een waarom heeft waarvoor hij kan leven, kan bijna elk hoe verdragen.

Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof 1844-1900

Allemaal leuk en aardig, Nu weten we dat een positieve mindset krachtig is, en dat jij de waarom hebt gevonden… Maar hoe heb jij dat gedaan? En waarom is het deze keer wel gelukt? Als je dat wilt lezen, adviseer ik je om morgen even terug te komen, want deze tekst is inmiddels alweer iets te lang om daar nog echt over door te gaan..

Tot morgen! En bedankt voor het lezen.. 

Leave a Reply

nl_NLNederlands