Een nieuwe dag, dezelfde routine.

Wat fijn dat je er weer bent. Vandaag wil ik het met je hebben over emotionele eters. Ga ik het hebben over andere? Nee, natuurlijk niet! Ik ga het hebben over een emotionele eter. MIJZELF!

Geboren in een gezin van 4. Moeder, vader, zus en ik. Al vanaf jonge leeftijd kreeg ik alles wat mijn hartje begeerde. Mijn moeder en vader hadden afgesproken met elkaar dat ze er alles aan zoude doen om ons (de kinderen) gelukkig te maken. En ik, ik was gelukkig met een flesje drinken, of iets lekkers te eten in mijn hand. We kunnen geen vakantie video bekijken zonder dat ik ergens sta te schreeuwen dat ik honger of dorst heb. Alle verhalen over het verleden bevatten ergens een dwingende Andy, met een enorme honger of dorst. En mijn ouders, die wilde enkel een lach op mijn gezicht zien. Dus vaak werden mijn gebeden verhoord en kreeg ik precies datgene dat ik wilde. Frisdrank, snoep, koek of chips. 

Natuurlijk hebben mijn ouders geen schuld in dit verhaal. Sterker nog, ik ben de eerste zoveel jaar van mijn leven als slanke jongeman door het leven gegaan. Het ging fout, om 1 reden. De ongezonde voeding werd voor mij een gewoonte. Water wilde ik niet, en als ik iets niet wil. Dan wil ik het niet! Dus de flessen Fanta en Cola waren niet aan te slepen. Als ik het niet kreeg van mijn ouders, dan zorgde ik wel dat ik het ergens anders vandaan toverde. Er ging geen dag voorbij zonder dat ik er eentje leegdronk. Daarnaast had mijn voorkeur voor ongezonde voeding zich ook sterk ontwikkeld. Elke middag aan de worstenbroodjes met mayonaise, elke avond een bak chips. Alles werd weggespoeld met een paar glazen frisdrank. Ik begon te groeien…

Mijn honger nam toe, gelijk met mijn omvang. Elk pondje ging door het mondje. Toch speelde er iets meer. De ongezonde voeding was een gewoonte geworden, maar het werd getriggerd. Mijn ouders wilde mij het liefst gezond zien eten. Maar ik, ik wilde een zekere pijn weg eten. Ik werd gepest door klasgenootjes, stond vaak op de gang, omdat de leraar me niet kon handelen. Ik voelde me totaal niet begrepen. De leegte die er ontstond door het gebrek aan begrip en waardering begon ik te vullen met eten. Ik ontdekte dat ik mijn gedachtegang kon stoppen door mijn mond te vullen. Het genot wat ik ervaarde als ik iets lekkers aan het eten was, woog zwaarder dan het slechte gevoel dat ik daarvoor had.

1+1=2, een slechte gewoonte is geboren. Ik werd een emotionele eter. En in onze maatschappij, is dat funest. Schoolkantines gevuld met worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en een snoepautomaat op elke hoek van de gang. Tussenuren werden gevuld met een wandeling, ooh een gezonde bezigheid? Nee, een wandeling naar de supermarkt die nog geen 500 meter van de school vandaan was. En je kan raden wat ik kocht, chips en chocolade. Natuurlijk had ik geen idee dat ik mijzelf een goed gevoel gaf met het eten. Ik vond het gewoon lekker… En hoe ouder ik werd, hoe meer de gewoonte een manier van leven werd. Bij de keuze gezond, of lekker. Koos ik altijd voor het lekkere! En het lekkere, dat is in overvloed te vinden. Tankstations zijn tot de nek gevuld met lekkere dingen, treinstations gaan altijd gepaard een kiosk die gevuld is met ongezonde dingen, een friettent in de nabijheid, of een of andere eettent die niet te ontwijken is. 

Je bent wat je eet, een veelgehoord gezegde. Nou bij mij was dat ook zo, ik at ongezond. Ik was ongezond. Ik dacht dat het eten het probleem was, dus ging ik op dieet. Meerdere malen ging het op en neer… Slank, dik, slank. En elke keer dat ik op een acceptabel gewicht was leek het probleem opgelost. Ik liet de teugels los, en verviel weer in mijn oude gewoonte. De verleiding was te groot, en simpelweg onvermijdbaar. Het probleem, was niet het eten. Nee het probleem was mijn denkwijze. En die denkwijze, dat was een gewoonte. Een negatieve cyclus, een destructieve houding. Ik wist dondersgoed dat wat ik deed niet goed voor me was. Toch ging ik er mee door. Het genot wat ik ervaarde bij een lekkere maaltijd was blijkbaar zo groot, dat ik ondanks de kilo’s gewoon door bleef eten. Gek, hoe dat werkt!

Toch is er hoop. Ik ben veranderd. En als ik het kan, kan jij het zeker!

Een gewoonte is aangeleerd gedrag, en aangeleerd gedrag, dat kun je ook weer afleren. Een slechte gewoonte kun je vervangen door goede gewoontes. Als jij het maar echt wilt. Frisdrank is zo nu en dan een guilty pleasure. Ongezonde voeding een zogenaamde “cheat” maaltijd. En ik, ik ben voortaan elke dag te vinden in de sportschool. Wil jij ook de strijd aan gaan met overtollige kilo’s? Herken jij de negatieve cyclus, of de negatieve emoties? Doe er wat aan. Alleen jij kunt je leven veranderen. Alleen jij hebt controle over jouw gedrag. Pak die controle! Elke dag is een nieuwe kans, en jij.. jij staat er niet alleen voor! 

Ik kan je helpen. Wacht niet langer, en vraag me hoe!

Men moet eten om te leven, niet leven om te eten.

Socrates
Grieks filosoof 469 v.C. – 399 v.C.

Leave a Reply

nl_NLNederlands