Positief blijven op momenten dat alles tegen lijkt te zitten. Het is een kunst. Het is als een mooi schilderij hangend op een muur. Een eindproduct. Wanneer je iemand zijn hoofd koel ziet houden tijdens een stressvolle situatie dan weet je dat die houding net zoveel moeite heeft gekost als het schilderen van een meesterwerk. Blijven lachen als de wet van Murphy in full effect is, als alles wat fout kan gaan, fout gaat. Dat is een vak apart. Een les die niet geleerd wordt op onze scholen. Op jezelf vertrouwen, en doen wat je kan doen. Hoe kom ik vandaag op dit onderwerp? Simpel, op dit moment moet ik omgaan met tegenslag. Ik probeer te blijven lachen! Probeer, met man en macht! En juist ook deze tijden wil ik delen met jullie. Want het leven is niet alleen maar positief! Toch wil ik laten zien dat mijn reactie dat wel kan zijn.

Denk positief. Als je in een vijver bent gevallen, tast dan in je zakken of er vis in zit.

Darrell Royal
Amerikaans footballspeler en coach 1924-2012

Waar ik voorheen de handdoek in de ring had gegooid blijf ik nu staan. Lichtelijk versuft, en aangedaan door wat er zich afspeelt. Toch zoek ik nu naar de les die ik kan leren, het positieve wat ergens in deze negatieve shitstorm verstopt zit. Ik zoek naar de uitweg! Het is de enige mogelijkheid. Zo voelt het althans. Bij de pakken neerzitten schiet ik niks mee op. Toch kan ik niet veel meer. Een kleine 2 maanden geleden liep ik een knieblessure op. Vandaag de dag is het opnieuw een blessure, dit keer mijn enkel. Mijn leven valt stil. Mijn beweging minimaal. Toch blijf ik positief, toch blijf ik hoopvol en probeer ik te blijven lachen. Wat is er nu anders dan voorheen? Hoe komt het dat ik nu doorzet in plaats van opgeef?

Grote werken worden niet door kracht maar door volharding volbracht.

Samuel Johnson
Engels schrijver 1709-1784

Het verschil tussen toen, en nu, dat is hoe ik met de situatie omga. De enkelblessure had ik kunnen voorkomen als ik simpelweg de focus op het pad had gehad, en niet op de hond die ineens naast me liep. De les die ik moest leren… Focus op wat je doet, niet op de afleidingen!

Daarnaast is het een stukje zelfkennis. Ik heb het afgelopen jaar mijzelf leren kennen, en weet wat ik kan doen, wat ik wil doen en hoe ik dat wil doen. Ik heb een punt in de toekomst waar ik naartoe werk, en hoe je het ook went of keert, ik stop niet tot ik daar ben! Ik ben dan geen Ghandi, Mandela of Martin Luther King. Dit zijn wel de mensen naar wie ik opkijk. Het zijn mijn voorbeelden, mijn rolmodellen. Ik wil net als hun mijn leven wijden aan het bestrijden van ongelijkheid. Het verspreiden van zelfvertrouwen en het aanpakken van de bestaande problemen. Mijn koppigheid, is omgedraaid naar volharding! Het geheim is simpel. De wereld draait niet om mij, maar mijn leven draait om de wereld.  

Het goede voorbeeld is niet een manier om anderen te overtuigen, het is de enige manier..

Albert Schweitzer
Duits arts, theoloog, filosoof, musicus 1875-1965

Problemen als overgewicht, depressie, verslaving. Het zijn problemen waar ik als persoon mee kampte. Toch was er naast alle lossen problemen een overkoepelend probleem, ik leefde in de slachtoffer rol. Ik liet het simpelweg gebeuren omdat ik geen andere mogelijkheid zag. Ik miste een stukje kennis, een stukje vertrouwen en vooral ook het geloof in mijzelf. Ik zie dit soort problemen dan ook niet als problemen van een individu. Maar als een probleem van de maatschappij. Want hoe kan je dit soort dingen verwijten aan een persoon, als de persoon gevormd wordt door zijn omgeving, en deze omgeving de maatschappij is waarin de persoon leeft?

Ja, de depressie had de macht over mij, elk pondje ging door mijn mondje. Ja, ik wilde het liefst mijn ellende vergeten door mijzelf te verdoven met drugs. Maar hoe zijn de problemen in eerste instantie ontstaan? Hoe kan het, dat de kennis die ik afgelopen anderhalf jaar uit verschillende boeken heb gehaald niet wordt onderwezen op school? Hoe kan het dat de spullen die wij hebben, belangrijker zijn dan hoe wij ons voelen? 

Het idealisme van de Toekomst ziet een dieper conflict: dat van mens en mensheid; de individu wordt in gekneld in de machine der samenleving, van de mensenwereld verwacht hij zijn geluk, hulp en brood; maar zij redt de soort ten koste van de individualiteit; zij werpt hem uit, zo niet hijzelf zijn plaats vasthoudt.

Spinoza
Nederlands filosoof 1632-1677

Een maatschappij die is ingericht op winstbelang. Een quick-fix mentaliteit die zo diepgeworteld deel is van onze werkelijkheid. Het is haast niet meer weg te denken is uit onze cultuur. Tot op de dag van vandaag worden er televisiecommercials uitgezonden om problemen niet bij de oorzaak aan te pakken, maar juist als het te laat is. Neem nu de Rennie commercial, zittend in de bar, knagend op vette snacks. De man krijgt een bepaald gevoel, een reactie van zijn lichaam, een boodschap dat er duidelijk iets niet goed is. Het probleem wordt niet aangepakt, nee, hij slikt een paar rennies en het wordt onderdrukt. Precies deze manier van denken, deze oppervlakkige manier van handelen, het onderdrukken van een bepaald gevoel… Dat veroorzaakt zoveel problemen!

Hoezeer men ook de wil van de mensen probeert te onderdrukken, ze zullen uiteindelijk het laatste woord hebben.

Kofi Annan
Ghanees diplomaat en 7e secretaris-generaal van de VN 1938-2018

Het onderdrukken van mijn gevoel, het niet weten hoe ik met mijn gevoelens moest omgaan en mijn plek in deze samenleving zorgde ervoor dat ik op jonge leeftijd de gewoonte ontwikkelde om mijn gevoelens weg te eten. Hoe ouder ik werd, hoe vernuftiger de oplossing. Snacks, frisdrank, drank, drugs, seks, merkkleding, hebbedingetjes, games, films en series. Noem het maar op, in onze samenleving, de samenleving die is ingericht op winstbelang, heb je als individu oneindige opties om jezelf mee af te leiden. Is dit probleem dan een keuze van het individu, als het individu nooit is voorbereid om met deze gevoelens te dealen?

Enkel oppervlakkige mensen hebben jaren nodig om een emotie te overwinnen.
Wie zichzelf meester is beëindigt een zorg even makkelijk als hij een
plezier kan uitvinden.

Oscar Wilde
Iers schrijver 1854-1900

Bedankt voor het lezen, tot de volgende keer!

Leave a Reply

nl_NLNederlands