De kracht van een positieve mindset. Het klinkt als een sprookje, te mooi om waar te zijn! Toch is het allesbehalve een sprookje, het is een onontkoombare werkelijkheid. Het is een ondergesneeuwde, veelal vergeten oplossing, maar in mijn ogen, de enige juiste! Nu moeten we er alleen nog maar met zijn allen in gaan geloven. Want hoe je het ook went of keert, geloof is de enige manier hoe we ervoor zorgen dat mensen in een maatschappij, waar vooral de quick fix een grote rol speelt, kiezen voor de moeilijke weg.

Als de meesten van ons onwetend blijven over zichzelf, is dat omdat zelfkennis pijnlijk is en we de voorkeur geven aan de genoegens van illusie.

Aldous Huxley
Engels schrijver 1894-1963

Illusie, magie of de verkooptactiek van een charlatan. Al sinds het begin der tijden bestaat het. Het is nu eenmaal een bewezen feit. Er verkoopt niks beter dan een goed verhaal. Maar hoezo zou je niet kiezen voor de makkelijke weg, als er ook bewezen resultaten mee behaald worden?

Nou simpel, een positieve mindset, het is geen snelle oplossing met onmiddellijk resultaat. Het is verdomd hard werken, en alles behalve een makkelijke weg. Maar aan het einde van de geïnvesteerde tijd & moeite zal je beloond worden met het enige echte resultaat. Geen tijdelijke oplossing, geen continue zoektocht naar de volgende high, nee de oplossing voor het probleem wat jaren de tijd heeft gehad om te ontstaan.

‘The easy way out’ ofwel ‘quick fix’ is een tijdelijke oplossing. Het werkt, je voelt je beter, maar aan het einde van de rit is alles precies hetzelfde. Een behoorlijke uitspraak, maar ik kan het weten. Ik was een expert in ‘the easy way out’, een fanatieke ‘quick fixer’ met maar één echt doel, zorgen dat het anders werd. Zorgen dat mijn problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Nou, suprise suprise… Dat gebeurde niet! Ik zat gevangen in een cyclus van leegtes vullen met valse hoop, leeglopen en weer vullen. Ik moest mijn lot onder ogen komen, en ik kan ieder aanraden om hetzelfde te doen. Met mij, ook de volgende Oosterijkse schrijver…

Hij die de moed heeft met het lot te worstelen, is een geboren koning onder de mensen.

Ludwig Anzengruber
Oostenrijks schrijver 1839-1889

Nu hoef ik niet als koning te leven, maar wil ik wel heersen over mijn eigen gevoelens. Gevoelens die mij al sinds kleine jongen controleerde. Gevoelens die ervoor zorgde dat ik op zoek ging naar uitwegen. Opzoek naar een goed gevoel, onder andere afkomstig van lekker eten. Het is dan ook niet gek dat mijn overgewicht op de eerste plek stond van de dingen waarin ik een notoire quick fixer was. Altijd op zoek naar dat ene wondermiddel.

Als kind gebruikte ik bijvoorbeeld ‘het shakedieet’. De firma, en het product laat ik even buiten schot. Want ook al bracht het mij niet de oplossing die ik zocht. Het product doet precies wat het belooft. 1 á 2 maandjes shaken en de kilo’s verdwijnen sneller als je ooit had durven dromen. De kilo’s wel! Het probleem blijft echter achter. Na 2 maanden afzien mag je eindelijk weer eens de dingen eten waar je normaal zo van kon genieten. En nu je de overtollige kilo’s kwijt bent is het tijd om jezelf eens lekker te verwennen. Je hebt niet voor niks zo goed je best gedaan! En daar gaan we…

Slechts weinigen sterven van de honger, maar honderdduizenden sterven van het eten.

Benjamin Franklin
Amerikaans staatsman en fysicus 1706-1790

BOEM, het startsignaal is afgeschoten. De race richting de klok is begonnen en met elke maaltijd kom je weer een stapje dichter bij je oude gewicht. Het probleem, dat was niet de voeding. Het was de manier hoe je met voeding omgaat. Als kind kampte ik met een lage eigenwaarde, en heb ik mijzelf de verkeerde gewoontes aangeleerd. Helaas maar waar, van lekker eten krijg je een goed gevoel. Een lage eigenwaarde, gecombineerd met verkeerde gewoontes leidt tot een destructieve routine. 

Stap 1 – Herken het probleem!

Het probleem was bekend, niet zomaar ineens. Nee dat probleem was eigenlijk altijd al bekend. Ik zat niet lekker in mijn vel. Ik had een fors overgewicht, en was al met al gewoon niet tevreden over het leven dat ik leidde. Op 29 jarige leeftijd, voelde ik me een teleurstelling. Mijn grote dromen, mijn goede gevoel. Het was allemaal weg. Mijn lot leek vast te staan, maar hoe kwam dat?

‘s Mensen karakter is zijn lot.

Heraclitus
Grieks filosoof 540 v.C. – 480 v.C.

Stap 2 – Erken het probleem!

Ik zat niet lekker in mijn vel, maar hoe kwam dat dan? Wat was er aan de hand? Hoe kwam dat zo? Dit is het moeilijke deel, tenminste voor mij dan! Ik moest het probleem erkennen, ik moest inzien dat ik de uiteindelijke reden was achter al mijn problemen. Dat klinkt behoorlijk heftig, maar eerlijk, wie ga je anders de schuld geven? De vinger die ik jaren met enige zekerheid naar alles en iedereen aan het wijzen was, draaide voor het eerst om naar mijzelf. Het gevoel is niet te omschrijven. Het voelde alsof ik door het stof moest kruipen om daadwerkelijk vooruit te komen. Het was een lastig, zwaar en emotioneel proces. Voor het eerst in mijn leven pakte ik de verantwoordelijkheid. Ik stopte met problemen van mij afschuiven, en begon ze aan te pakken. En alsof ik de wind weer in mijn zeilen had, begon ik te bewegen. Mijn leven had weer betekenis. Mijn dagen een doel. Stapje voor stapje, soms vooruit, soms in de tegengestelde richting. Maar ik bleef in beweging, en de batterij, die leek onuitputtelijk!

Zelfrespect, zelfkennis, zelfbeheersing. Alleen deze drie geven het leven onovertreffelijke kracht.

Alfred Lord Tennyson
Engels dichter 1809-1892

Stap 3 – Tackel het probleem!

Je weet wat het is, je weet hoe het is ontstaan. Of vooral door wie… Nu is het tijd om je erbij neer te leggen. Het verleden is het verleden, mislukkingen zijn de leermomenten en fouten zijn lessen. Zie hoe ontzettend veel je al hebt geleerd, en gebruik deze kennis om te zoeken naar een uitweg. Als je niet meer doet, wat je altijd doet, zal je ook niet meer ontvangen, wat je altijd ontvangt. Door de mindset op het positieve te richten, en daarmee daadwerkelijk stappen te maken om je handelingen te veranderen, zal je met verloop van tijd ook je gedrag, en uiteindelijk je gehele attitude verbeteren! Een immense opgave!! Immens, maar niet onmogelijk!

JIJ bent verantwoordelijk, JIJ moet het doen! 
Maar samen staan wij sterker…

Wederom bedankt voor je aandacht, bedankt voor je tijd en hopelijk tot morgen. Morgen kom ik weer met een nieuwe tekst, een toevoeging op vandaag, een stapje dichterbij de uitkomst. Ben jij er ook bij?

Leave a Reply

nl_NLNederlands