Je bent er weer, een terugkerend lezer. Een groot compliment! Mijn teksten zijn niks waard zonder dat ze gelezen worden. Tijd is het enige kostbare dat we hebben! Daarom is het ook van groot belang dat de tijd die jij besteed aan het lezen van mijn teksten geen weggegooide tijd is. Ik sta open voor initiatieven, open voor discussie. Contact me, met vragen, opmerkingen of ideeën voor volgende verhaaltjes. Zonder jou, is mijn tijd verspilde tijd!


laten we beginnen.

Kiezen voor jezelf. Lastig, moeilijk en naar mijn mening bestempeld als egoïstisch. Nooit hebben mensen het recht in mijn gezicht gezegd, maar altijd hadden ze een mening. Ik had altijd al een eigen willetje. Toch koos ik nooit echt voor mijzelf. Op een gegeven moment liet ik alles en iedereen los. Enkel mijn familie bleef achter. Mijn leven begon zich te richten op persoonlijke groei. Voor het eerst koos ECHT ik voor mijzelf. Een stuk moeilijker als simpelweg doen waar ik zin in had. Doen waar ik me goed bij voelde. Want mijzelf goed voelen, of doen waar ik zin in had. Dat bleek enkel en alleen een vlucht te zijn voor een bepaalde leegte die in mij zat. 

Momenteel kijk ik terug naar met een zekere dankbaarheid. Dankbaar voor mijn ouders, die wederom voor mij klaarstonden. Dankbaar voor Nederland, het land waar ik mijn wortels mag schieten. Dankbaar voor mijzelf, dat ik koste wat het kost hebt vastgehouden aan mijn doel. Het begon als gedachte, jaren geleden. De eerste stap heb ik meerdere malen gezet. Maar nu, nu is het dan eindelijk zo ver. Een totaal andere blik op de wereld, een totaal ander persoon. Een gelukkig leven, door mijn eigen gedrag! 

Geluk is het natuurlijke gevolg van gedrag dat door de juiste redenatie wordt bepaald.

– Étienne Pivert de Senancour
Frans schrijver 1770-1846

Mijn eigen gedrag, daar is het allemaal mee begonnen. De ellende, en het geluk. Hoe dubbel wil je het hebben. Een bestaan, handelend vanuit je gevoel. Het kan 2 kanten op gaan. Of de wereld doet er niet toe, de enige belangen die je hebt zijn je eigen belangen. Of je voelt je verbonden met de wereld, en wilt zowel voor jezelf als voor andere het beste leven realiseren. Voor jaren op een rij leefde ik volgens het egoïstische standpunt. Het enige wat ertoe deed was mijn eigen gevoel. Niet wetende dat ik altijd op de vlucht was. Op de vlucht voor mijzelf. Een zekere leegte vulde ik met nieuwe spullen, leuke momenten, of gezellige mensen om me heen. Soms was onschuldig, soms was het tegen het destructieve aan. Maar wat ik ook deed, het koste altijd geld! Veel geld!

Het duurde jaren voordat ik eindelijk realiseerde dat ik met al het geld van de wereld slechts tijdelijk geluk kon kopen. Mijn eigen gevoel, het gevoel waarvoor ik op de vlucht was. Dat was precies hetgeen ik negeerde. De leegte in mij probeerde ik te vullen met invloeden van buitenaf. Hoe krom is dat? Stel je voor, je iPhone heeft problemen, hij blijft continu hangen. Denk je dat een nieuw hoesje het probleem gaat oplossen? Of je horloge is gestopt met tikken, denk je dat hij weer begint te lopen met een nieuwe band. Nope. Gaat niet lukken!

Een vastlopende iPhone, kampt waarschijnlijk met softwareproblemen. Die moet geüpdate worden. Een horloge die niet meer tikt, heeft of een lege batterij. Of er is beschadiging aan het uurwerk. Voor beide gevallen moet je de horloge openen en kijken naar hetgeen er binnen in de horloge afspeelt. Het klinkt allemaal zo logisch, toch duurde het voor mij een eeuwigheid. Alles wat ik nodig had was een nieuwe batterij, wat nieuwe software of om in menselijke termen te spreken. Een doel, een rede om op te staan. Een leven met betekenis!

Een pessimist ziet een probleem in elke mogelijkheid. Een optimist een mogelijkheid in elk probleem.

-Winston Churchill
Engels staatsman en Nobelprijswinnaar literatuur (1953) 1874-1965

Leave a Reply

nl_NLNederlands