Verandering, het enige dat vaststaat. Verandering, het enige wat altijd doorgaat. Verandering, het is niet te stoppen. Ik probeer mee te bewegen, mee te denken, en mee te leven. Vandaag ga ik het hebben over keuzestress. Hoe maak je de juiste?

Alles om ons heen zit in een constante flux, een constante stroom van beweging. Het ene zit in een stroomversnelling, het ander kwakkelt op eigen tempo door. Het jaar 2020 is het jaar van verandering. De winter is in volle gang, toch is alles anders dan voorheen. De kerst staat om de hoek, maar menig mens viert het alleen. Het wordt een jaar om nooit meer te vergeten. Een jaar van verandering…

Door alle ellende, zieke en doden wil ik proberen te kijken naar de positieve kant van deze barre tijd. Vergeef me als je een dierbare, een geliefde of één, of misschien zelfs beide ouders bent verloren door deze ziekte. Maar juist nu, juist tijdens deze rare tijden is het nodig om te focussen op het positieve. Wij moeten denken in oplossingen, en vooral ook hopen op wat de toekomst ons gaat brengen. Het land is in lock down. Maar wij, onze geest, is vrij. Een vrije geest, met tijd om handen. A match made in heaven. Tijd om te spenderen aan elkaar, tijd om te spenderen aan jezelf. Geen smoesjes of uitwegen. 5 weken de tijd om te werken aan een verbeterde versie. 

Verandering is de wet van het leven. En degenen die alleen kijken naar het verleden of het heden zullen zeker de toekomst missen.

John F. Kennedy
Amerikaans politicus en president (35e)1917-1963

Jouw geschiedenis vormt je, maar is vergaande glorie. Het staat vast en is onveranderbaar. Jouw toekomstplan bepaalt de richting, maar de toekomst is onzeker en onvoorspelbaar. Dus enkel dromen over een mooiere en betere toekomst is niet genoeg. Alle aandacht die jij besteed aan groei in het heden, in het nu! Zal bijdragen aan een betere toekomst. Kortom doe wat je moet doen, en doe het nu. Dat bepaalt uiteindelijk waar je terecht komt in het leven!

De maatregelen zorgen voor stress, dat is logisch. Ik zeg dan ook niet dat alles koek en ei is. Ondernemers, werknemers en scholieren, stuk voor stuk worden ze getroffen. De gehele maatschappij krijgt het te verduren. Horecaeigenaren staan op het punt om over de kop te gaan. Werknemers raken hun baan kwijt en scholieren lopen onverhoopt studievertraging op. Het is de harde werkelijkheid. Een werkelijkheid die wij niet met 1 vinger op de knop kunnen veranderen. Maar het is ook een werkelijkheid, die met de tijd zal meebewegen. En juist die tijd, die tijd dat er nodig is om het virus onder controle te krijgen, dat is waar onze focus op moet liggen. Ik heb ooit eens een wijze les geleerd, een les die ik tot de dag van vandaag gebruik, een les die mij keer op keer een hoop kopzorgen bespaart. Namelijk de volgende:

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.

Epictetus
Romeins stoïcijns filosoof 50-130

Nu hoor ik je denken, dat is simpeler gezegd dan gedaan. Maar vergeet niet, dat ik weet hoe het voelt om totaal verloren te zijn. Ik weet hoe het voelt om opgesloten te zitten in een tunnel zonder eind. Een ravijn zonder uitweg, opgeslokt door de ellende van het leven. Ik weet hoe het voelt om alleen nog maar de ellende, de pijn en het verdriet te kennen. Hetgeen ik altijd deed, is mijzelf afleiden van deze pijn. Veelal met wiet, drank, netflix of andere doelloze dingen. Nu wil ik dat niet promoten, maar is het juist tegenovergestelde boodschap die ik je wilde meegeven. Wederom de woorden van een ander, wederom wijsheid die de test der tijd heeft overwonnen. Het is een bewuste keuze. Krachtige woorden, voor een tijd die daar om vraagt.

Geef me de moed te accepteren wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt en de wijsheid tussen die twee onderscheid te maken.

Epictetus
Romeins stoïcijns filosoof 50-130

Het is een aparte gedachte dat alle problemen zullen verdwijnen met een enkel een positieve denkwijze. Een gezonde Mindset, gericht op doen wat bijdraagt aan een betere toekomst. Juist nu. Juist tijdens deze rare tijd is onze denkwijze, en de handelingen die daaruit voortvloeien ons meest krachtige wapen.  Met deze woorden sluit ik dit stuk af. Bedankt, het gaat je goed! Blijf gezond, en gebruik deze tijd nuttig. Het is een kans, de wereld staat op pauze, zodat wij aan ons zelf kunnen werken.

Tot de volgende!!

Leave a Reply

en_USEnglish