We are going to emancipate ourselves from mental slavery because whilst others might free the body, none but ourselves can free the mind. Mind is your only ruler, sovereign. The man who is not able to develop and use his mind is bound to be the slave of the other man who uses his mind.

Bob Marley
Jamaicaans reggae-artiest 1945-1981

Poeh, wat een heftige tekst. Althans, zo ervaar ik het. Voor de een is het simpelweg een poëtische woordkeuze, voor de ander is het zoveel meer dan dat. En ik, ik ben een van die andere. De tekst raakt me in mijn diepste zijn. Het zijn woorden van een legende die heeft weten te ontsnappen aan zijn eigen onderdrukking. Een held, een visionair en vooral ook een man van het volk. Bob Marley. Naast het feit dat hij geweldige muziek maakte, zorgde hij voor orde tijdens een periode van chaos. Hij bracht licht, tijdens donkere dagen. Hij zorgde voor geluk, terwijl ongeluk de standaard was. Hij maakte zich hard voor de medemens. Een doel, waarin ik mijzelf kan terugvinden.

Geen onderdrukking is zo zwaar of langdurend, als dat wat opgelegd wordt door de onrechtvaardigheid en de onredelijkheid van wettelijk gezag.

Samuel Johnson
Engels schrijver 1709-1784

Heftige quote, na heftige quote vandaag. Onderdrukking door wettelijk gezag. Ik wil niet schoppen tegen schenen, maar benadrukken dat onze levens, onze handelingen en onze gedachte iets persoonlijks zijn. Mijn persoonlijke verhaal blijven herhalen, dat zou een verspilling van tijd zijn. Dus probeer ik elke keer een ander stukje te belichten. En met Bob Marley in gedachte wil ik het hebben over vrijheid. Vrijheid om te doen wat je wilt, hoe je dat wilt en vooral ook met wie je dat wilt. Een actueel onderwerp, nu onze vrijheid vandaag de dag beperkter is als ooit tevoren. Nu onze stappen voor ons gezet worden, en onze toekomst voor ons bepaald wordt wil ik juist kijken naar onze eigen keuze. In hoeverre zijn wij zelf verantwoordelijk? Wat bedoeld Bob als hij het heeft over het bevrijden van onze geest? En vooral ook, wat is het verschil. Tussen een gevangen, en een bevrijde geest?

Verlichting is de bevrijding van de mens uit de onmondigheid die hij aan zichzelf te danken heeft. Onmondigheid is het onvermogen zich van het verstand te bedienen zonder de leiding van een ander

Immanuel Kant
Duits filosoof 1724-1804

Om een beetje het verschil te schetsen tussen mijn denkwijze van vroeger, en mijn denkwijze van nu neem ik je toch even mee op reis door mijn verleden. Een verleden dat zich beetje bij beetje opent om de boodschap met jullie te delen. Mijn wens was altijd al doen wat ik wilde doen, wanneer ik dat wilde doen, hoe ik dat wilde en met wie ik dat wilde. Een nobele gedachte, toch schortte er wat aan mijn denkwijze. Ik was onbewust van het feit dat ik het deed om de verkeerde redenen. De dingen die ik deed, deed ik puur en alleen uit eigen belang. Ik deed het om mijzelf een goed gevoel te bezorgen. Ik leefde van reactie, naar reactie. Elk gevoel dat in mij opkwam, ging ik tegen met een andere oplossing. En zoals ik gister ook al beschreef met de “quick fix” mindset, zorgde dat voor enkel en alleen voor een chronische achterstand. Ik liep altijd achter de feiten aan. Ik wilde het slechte gevoel verdoven, in plaats van te zoeken naar de oorzaak. Een zoektocht zonder vooruitgang, een cyclus zonder eind werd een onstilbare honger. Geluk zocht ik buiten mijzelf, en elke keer dat ik dacht het gevonden te hebben, begon het te vervelen. Mijn geest zat gevangen.

Het is verstandiger een kaars aan te steken 
dan te klagen over de duisternis.

Lao-Tse
Chinees filosoof +/- 600 v.C.

De bovenstaande quote is in mijn ogen een perfecte manier om de bevrijde geest te omschrijven. Een bevrijde geest zoekt naar de uitweg. Denkt in oplossingen in plaats van problemen en laat zich niet beperken. Natuurlijk houd ik rekening met de regels, ben ik me bewust van de kwetsbare groepen in Nederland en vind ik het mooi dat wij als Nederlanders onszelf zo solidair gedragen om te zorgen voor de bescherming van juist deze groep. Toch staat dat los van de boodschap van vandaag. Naast de beperkingen die ons opgelegd worden door de overheid, zijn er ook beperkingen die wij onszelf opleggen. En die beperkingen, dat ongeloof in jezelf. Dat is iets wat ik wil belichten. Dat is de vrijheid die ik wil delen, de boodschap die ik wil verkondigen of het pad dat ik wil plaveiden. Het is mogelijk om jezelf los te wrikken van die leegte, van de verveling of de doelloosheid. Het is mogelijk om jezelf te bevrijden van de alles controlerende angst, en terwijl ik dit schrijf weet ik dat juist dit woord, angst, zo groots en zo negatief over kan komen. Vandaar dat ik wil toevoegen, dat het normaal is om bang te zijn voor het onbekende, het is normaal dat jij jezelf ongemakkelijk voelt als jij buiten de comfort zone aan het manoeuvreren bent. Sterker nog, dat is het teken dat je groeit! 

De toekomst behoort aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen.

Eleanor Roosevelt
Amerikaans “First Lady” en columniste 1884-1962

Dat was het weer voor vandaag. Een diepzinnige tekst om een diep triest jaar te beëindigen! Een nieuw jaar, een nieuwe mindset! Ga graven, Steek die kaars aan. Geloof in de schoonheid van je dromen en pak de controle over je eigen leven, zodat we samen de wereld een mooiere plek kunnen maken!

Bedankt voor het lezen, en tot de volgende keer!

PS. Ik ben geen anarchist, ik droom alleen van een wereld waarin ongelijkheid wordt beperkt tot het minimum! Waar de stem van het volk, gehoord wordt. Een wereld waarin groeiende problemen als depressiviteit, eenzaamheid, overgewicht en verslaving tot het verleden behoren. En dat, dat kan alleen als we samenwerken. Samenwerken met leiders, geen bazen.

Leave a Reply

en_USEnglish