Vragen naar de bekende weg kun je beter vermijden. Praten over dingen die compleet logisch zijn, passen in hetzelfde rijtje. Toch ga ik vandaag beginnen met iets dat bij ons allemaal behoorlijk logisch zal klinken.

Piekeren, het is jezelf zorgen maken.

Verdwalen in gedachte, veelal negatief. Af en toe andere aanpak. Geen negatieve gedachte, maar dromen over een betere wereld, ofwel positief piekeren. Het viel me op dat de één een zorgeloos bestaan leek te leven, terwijl ik mij vooral zorgen maakte over gemaakte stappen uit het verleden, of stappen die ik nog moest zetten. Elk moment van rust, werd een moment waarop mijn gedachtes de overhand namen. Mijn gedachtes waren dan ook de baas, ze hadden de macht om mij totaal onder controle te nemen. Tot ik erachter kwam, dat ik dat zelf toeliet. Ik vormde mij leven, zodat ik mijn gedachtes in de hand speelde. Ik deed precies de dingen, die ik eigenlijk niet moest doen. Een omgekeerde wereld, alweer! Het gekke is, het is aangeleerd gedrag. Dat bied hoop! Al het aangeleerde, kun je afleren!

Hoop is datgene in ons, dat volhoudt, ondanks alle bewijzen van het tegendeel, dat er iets beter ons te wachten staat als we de moed hebben om ernaar uit te reiken, om ervoor te werken en om ervoor te vechten.

Barack Obama
Amerikaans president (44e) 1961-

Piekeren, in mijn ogen een verre neef/nicht van hoop. Geef me even, en ik zal je proberen uit te leggen waarom ik dit zo zie. Mijn gedachtes waren de baas, veelal negatief. Het zorgde voor stilstand, terwijl ik ergens het gevoel had dat er een beter leven mogelijk was. Ik had alleen geen idee hoe ik dat moest bereiken. Het enige wat ik wist, is dat mijn gedachtes een regelrechte ‘pain in the ass’ waren, dus besloot ik keer op keer om mijzelf af te leiden.

De hoop altijd aanwezig. Als een vuurtje gedimd, nooit geblust! De gedachtes die keer op keer de kop opstaken, waren als een alarm. Een vooringestelde wekker van mijn geest, VAN DIE REET AF EN WAT DOEN! Ik probeerde het met vluchten, emigratie 1 & 2 een daverend succes, NOT! Een relatie, mijn geluk halen uit een ander, ook dat bleek niet de oplossing. Zelfs een verhuizing naar Rotterdam, op zoek naar een beter leven bleek niet de manier. Wat was er aan de hand? Hoe kom ik in hemelsnaam van dat gepieker af? Wat is de uitweg? HELP!!!!!!

Het piekere bleek persistent. Ontelbare keren drukte ik op snooze, ontelbare keren was ik even gerustgesteld door de stilte, toch kwam het terug. En met elke keer, leek het alarm harder te gaan. Door de jaren heen, was ik veranderd in een ervaringsdeskundige op het gebied van mijzelf afleiden. Er was dan ook genoeg keuze. De wereld om ons heen is perfect ingespeeld op het verzorgen van afleiding. Waar je ook gaat, wat je ook doet er is genoeg keuze om je elke minuut van de dag bezig te houden. Nouja, dat was zo. Tot de corona crisis. Piekeren, dat was nergens voor nodig! Gewoon de verveling tegen gaan, dat werkte perfect! Maar hoe doe je dat nu, terwijl de wereld op pauze staat?

Verveling maakt dat wezens die elkaar zo weinig liefhebben als de mensen, elkaar toch zo ijverig achterna lopen: ze is de bron van alle gezelligheid.

A. Schopenhauer
Duits filosoof 1788-1860

Voor mij persoonlijk was het duidelijk. Zo stoned als een garnaal door het leven om mijn gevoelens de kop in te drukken, dat was niet de weg. Na jaren experimenteren met drugs, drank, vrouwen, reizen en alles wat de wereld voor mij in petto had, bleek ik voldaan. Genoeg is genoeg. Ik wilde een ander leven. Het was tijd voor verandering. Tijd voor een betere versie van mijzelf! Tijd om eens te kijken, wat dat beter leven nu eigenlijk inhoud. Opzoek naar innerlijke rust. Het lichtje aan het einde van de tunnel begon te branden, het bleek een lange weg, maar dat lichtje dat was er. Voor het eerst in mijn leven was opgeven geen optie! Alles was al geprobeerd. Dit was de enige uitweg die over was. Het doel: ‘Baas in eigen hoofd’. Vrijheid!

Wie de baas is over zichzelf, hoeft zich niet te meten met anderen.

Confucius
Chinees filosoof 551 v.C. – 479 v.C.

Ik nam afstand van het leven dat ik kende, en besloot eens te luisteren naar het gepieker. Aandacht geven aan de negatieve gedachte, en met een vergrootglas te zoeken naar de redenen achter de gedachtes. Ik sloot vrede met mijzelf, en leerde de lessen die ik moest leren. Het verleden bleek een verrekte goede leerschool te zijn, en de zorgen die ik had voor de toekomst. Nouja, die waren ook behoorlijk gegrond geweest. Ik deed te weinig, voor de dromen die ik had. Vandaar dat ik piekeren, een verre neef of nicht van hoop noem. Het is een herrinering, een snooze, een alarm. WAKKER WORDEN!

Er wacht een beter leven, je moet het alleen pakken!

Het leven van afleiding, is leven in het moment. En eerlijk, dat is al een heel goed begin. Leven in het hier, en nu. Bezig zijn zodat je jezelf niet verveeld, dat had me tot nu toe altijd geholpen tegen het gepieker. Toch was het bezig zijn alleen niet de oplossing. Het begon pas echt vruchten af te werpen toen ik de oude gewoontes achter mij liet, en nieuwe gewoontes begon te ontwikkelen. Het klinkt nu alsof het een ommetje in het park was, dat is verre van de waarheid. Het was een strijd tegen mijzelf, een gevecht tegen mij gedachte of een confrontatie tussen de heersende machten. Oorlog in mijn hoofd.

Een goede daad verrichten is makkelijk; de gewoonte ontwikkelen om dat altijd te doen niet.

Aristoteles
Grieks filosoof 384 v.C. – 322 v.C.

Ga verveling tegen. Doe dingen waar je beter van wordt. Zorg goed voor jezelf, zodat je jezelf leert vertrouwen. Werk hard, maar geniet van het leven. Pak rust, en geef zo nu en dan toe aan de afleiding. Jij hebt de controle. Jij bepaald de richting. Het is lastig, niet onmogelijk! Het is een strijd, zodat je er als gehard persoon uitkomt. Oorlog, voor een terugkerende vrede. Ren niet weg voor het leven, maar kom terug en pak controle! Je moet het zelf doen, maar niet alleen! Ik ben er voor je.

We gaan weg omdat we afleiding nodig hebben, en we komen terug omdat we geluk nodig hebben.

Victor Hugo
Frans schrijver 1802-1885

Leave a Reply

en_USEnglish