Bewust iets doen, of onbewust meebewegen met een oud patroon, een oude routine of gewoonte. Ik werd vandaag wakker en betrapte mijzelf er op dat ik mijzelf onbewust liet meevaren op een oude gewoonte. Het ene zeggen, het andere doen. Dan ben je een hypocriet, en dat is het laatste wat ik wil zijn. Ik werd mijn bewust van het oude patroon, en hakte de knoop door!

Ik heb de controle, niemand anders!
Het is een waardevolle les, maar wat dan?

Nou afgelopen week heb ik één van de gasten overtuigd van de kracht in onze aflevering! De persoon in kwestie twijfelde, net zoals ik dat vandaag doe. De persoon in kwestie openden en toonde zich van de kwetsbare kant, net zoals ik dat vandaag doe. Maar dat is niet de boodschap die ik wil delen. De boodschap is vooral dat ik tegen de persoon in kwestie heb gezegd dat het logisch is dat je kritisch bent richting jezelf, en dat je het groter maakt in je hoofd dan dat het daadwerkelijk is. Na een goed gesprek met mooie inzichten hebben we besloten om de aflevering online te laten staan, omdat we beide weten dat dit echt enorm waardevol is voor de luisteraar.

Kwetsbaarheid is kracht.
Toch voelt het vandaag anders!
waarom?

Nu gaat het om mijn eigen twijfel, en haal ik het liefst de aflevering offline. Dat zou behoorlijk hypocriet zijn. Dan zou ik letterlijk het ene zeggen, het andere doen. Het is dit keer mijn eigen onzekerheid, niet die van een ander. Ik ben op dit moment nog niet zo super lang bezig met het opnemen van de podcast, en om te zeggen dat ik het helemaal onder de knie heb… Dat is verre van de realiteit. Het is een proces, en ik zit nog in de beginfase!

Het is een ware kunst om een goed gesprek te voeren, de juiste vragen te stellen en vooral ook de ander zijn of haar zegje te laten doen. Een kunst die mij gelukkig stemt. Het is iets wat ik al mijn hele leven leuk vind, gesprekken voeren. Toch is het heel iets anders als er een microfoon voor je hangt, en je heel graag een mooie boodschap wilt delen met de mensen thuis. Op de een of andere manier voelt deze aflevering niet zoals ik zou willen. Ik praat te veel, stel niet de juiste vragen en voor mijn gevoel controleer ik het gesprek te veel op een richting die niet nodig is. Het is mijn gevoel, mijn idee en vooral mijn twijfel. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening!

Hoe zie jij dit?

Afin, de twijfel van vandaag. Ik ben streng voor mijzelf, omdat ik het graag goed wil doen. Dat is ook de reden dat ik mijzelf een beetje liet meebewegen op een oud patroon. Ergens zit er nog steeds een kindje in mij, die het graag goed wil doen bij andere. Als ik iets doe, of heb gedaan en daar niet helemaal zeker over ben ga ik er daarover malen. Dan maak ik het groter in mij hoofd, dan dat het eigenlijk is. Op zo een moment is het de kunst om dat te doorbreken. Bewust te worden van het malen, en tegen dat kind te zeggen dat het tijd is om zijn snuit te houden… Ik ben tenslotte geen kind!

Het is vallen en opstaan, shinen en afgaan, leren en weer doorgaan. Dat is wat ik doe, ook vandaag! Ik luister naar de aflevering en leer van de mindere momenten. Ik sla mezelf een keer voor mij kop als ik denk dat ik het verneuk, maar zie ook de kans die het met zich meebrengt. Een kans om te leren. Want leren, dat moet er nog gebeuren. En dat is ok!

Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.

Aristoteles
Grieks filosoof 384 v.C. – 322 v.C.

Zo ben ik zonder enige ervaring bezig met het vormgeven van mijn eigen leven. De ene dag zit op een roze wolk en heb ik het idee dat alles de goede kant op gaat, enkel en alleen om mijzelf een dag naderhand af te vragen waar ik in hemelsnaam mee bezig ben. Geld verdienen is een must, want mijn hoofd boven water houden is wel een vereiste. Het is dan ook niet zo gek dat ik al weken nadenk over het verdienmodel wat ik moet gaan toepassen. Het liefst maak ik de wereld een mooiere plek en help ik iedereen die op mijn pad komt. Geld of geen geld. Toch heb ik zelf geld nodig, en kan ik daar niet aan ontsnappen.

Het is dan ook niet gek dat ik zo nu en dan advies in win bij mensen die wat verder zijn in hun ondernemersreis. Zo sprak ik een tijdje terug met een directeur van een commercieel bedrijf die mij zei dat ik een verdienmodel aan de podcast moest hangen. Aan de ene kant dacht ik meteen aan de opbrengsten en werd ik verblind door de euro tekens die spontaan voor mij neus verschenen, aan de andere kant is dat iets wat de kracht van mijn boodschap zou doen afnemen. Ik wil juist een platform creëren waar mooie mensen, mooie verhalen kunnen vertellen. Inspirerende verhalen, taboedoorbrekende afleveringen en het liefst gratis. Dat was het idee!

En dat is nu nog steeds het idee. Geld is niet mijn doel, het is ook niet mijn beweegreden of achterliggende motivatie. Toch ging ik op onderzoek uit met het idee, en vroeg ik de mensen die ik had geïnterviewd naar de waarde die ze eraan zouden hangen. Niet om achteraf geld te vragen voor de promotie, maar om te kijken of ik er überhaupt geld voor zou kunnen vragen. Hoe meer ik met het idee speelde, hoe meer mijn gevoel schreeuwde om het niet te doen. Ik liep er dagenlang mee rond, en na een aantal gesprekken met mijn coach werd duidelijk dat ik het eigenlijk helemaal niet zag zitten om er geld voor te vragen. Dat was nooit de insteek. 

Het werd me pas echt helder op het moment dat ik werd geconfronteerd met de mening van iemand uit een al opgenomen aflevering. Hij wilde niet meer met de podcast verbonden zijn als ik er een verdienmodel aan zou hangen. Het raakte mij tot op het bot, ergens in mij brak er iets en eerlijk… Ik had het er echt even moeilijk mee! Plots werd het mij duidelijk, ik wil hier niet mijn geld mee verdienen. Ik doe dit met een oprechte hoop om middels deze verhalen mensen in hun hart te raken. Mensen te inspireren om te openen over hun eigen leed, zodat ook zij kunnen herstellen van de ellende. Ik weet tenslotte als geen ander hoe groot de stap is om toe te geven dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe makkelijk het is om een masker hoog te houden, omdat je bang bent voor de mening van andere! Het is gek, maar waar. Zo leefde ik tenslotte jaar na jaar!

Het idee achter de podcast is de wereld een stukje mooier maken, door mooie verhalen te delen met de luisteraars in de hoop dat ik ze ermee kan inspireren, motiveren en vooral ook enthousiasmeren om zelf hun eigen geluk te pakken! Het is tenslotte de zoektocht naar geluk, niet naar de euro! Zodra ik er geld aan hang, is de achterliggende boodschap verdwenen en wordt het een promotiemiddel. Mijn broek zakte af op het moment dat ik zag dat diegene die destijds mij dit gevoel gaf, inmiddels zelf een bedrijfje was begonnen met het opnemen van podcast afleveringen (reclame die wel beluisterd wordt). Opeens is het duidelijk. PAS OP! Niet iedereen is hetzelfde, een les die ik in mijn systeem opsla en een les waarvoor ik uitermate dankbaar ben. Wees geen hypocriet, maar oprecht!

Je hebt iemand nodig,
stil en oprecht,
die als het er op aankomt
voor je bidt en vecht.
Pas als je iemand hebt,
die met je lacht en met je grient,
dan kun je pas zeggen;
‘k heb een vriend.

Toon Hermans
Nederlands cabaretier, zanger en dichter1916-2000

Practice what you preach, doe wat je zegt en niet andersom.

2 Comments

 • Diny van den Bout says:

  Op zoek naar je nieuwe blog, stuitte ik op dit, nog niet gelezen, pareltje.

  Wat je schrijft is zo herkenbaar en kwetsbaar en tegelijkertijd inspirerend en krachtig. Geluk. De juiste keuze voor jezelf maken. Dat is niet altijd makkelijk en ook niet altijd lekker en zeker niet altijd logisch, maar altijd de moeite waard.

 • Every weekend i used to pay a quick visit this web page,
  for the
  reason that i wish for enjoyment, as this this site conations really
  pleasant funny information too.

Leave a Reply

en_USEnglish