Het enige echte falen in het leven is niet trouw te zijn aan de beste versie van jezelf.

Boeddha
Spirituele leider, geboren als Siddhartha Gautama ca. 450 vC. – ca. 370 vC

Met de bovenstaande quote in gedachte, begrijp ik mijn gevoel van iets meer dan een jaar geleden. Ik voelde mij een teleurstelling. Alles wat ik deed faalde, en alles wat ik wilde doen, voelde als een onmogelijke taak! Mijn wil was gebroken, en ik, ik legde me er bij neer. Bij teleurstellingen zette ik het op het lopen, bij moeilijke momenten gaf ik op en de grote dromen die ik had, waren niet meer dan grote dromen. 2021, een nieuw jaar!

Deels ben ik veranderd, deels nog altijd dezelfde kleine jongen. Na alle verhalen, even mijn woorden verloren. Twijfel over de aanpak, twijfel over mijn boodschap. Daar lig ik op bed, mijn woorden te herhalen, doe ik het goed? Even denk ik terug aan mijn tienerjaren. Mijn stoere gedrag was een masker, mijn houding veelal problematisch. Ik had een imago hoog te houden. En was als de dood voor de mening van andere mensen. Het enige wat ik echt wilde, was dat mensen me aardig vonden. Dat imago boeit me nu niet meer zo veel, en de druk is wat van de ketel. Ook al maak ik me druk om andere, toch is het niet meer de mening waar ik me druk om maak. Het is eerder trouw blijven aan mijzelf terwijl ik goed probeer te doen voor andere. Mijn verhaal vertellen op een manier dat ik blij ben met wat ik doe en met deze verandering qua gedachtegang is doorgaan de enige oplossing. Ik geef niet op!

Lees jij mijn teksten met plezier, laat het weten. Zie jij punten waar het beter kan, deel het met me! Heb jij vragen? stel ze! Ben jij toe aan een luisterend oor? Praat met me! De enige manier van groeien is door middel van een kritische blik. Help me. Ik heb jullie nodig!

Elke dag is een nieuwe kans op verbetering, zo ook vandaag. Zingend onder de douche, werd het me ineens duidelijk. De woorden van Frank Sinatra’s topper “my way” raakte me op een gevoelige snaar. De afgelopen tijd deel ik teksten met een boodschap van verandering. De gedrags-verandering die mij heeft gevormd, mijn scherpe kantjes eraf heeft gehaald en die werkt als hout om mij interne vuurtje feller te laten branden. Het is een verandering die ik graag zou willen verwezenlijken bij iedereen die dat wilt, die daar aan toe is en vooral ook de mensen die zich kunnen herkennen in mijn verhaal. Die herkenning zorgt voor begrip, en begrip is dan ook wat ik hoop te bereiken met het verspreiden van mijn gedachte. Vandaag werd het me ineens duidelijk. Het kwartje is gevallen. De boodschap is helder. Dat is het doel. En om dat doel te behalen weet ik dat ik zo nu en dan moet falen, falen om te leren. Een verkeerde weg inslaan om opnieuw de koers te bepalen of simpelweg groeien, om mijn boodschap kracht bij te zetten.

Persoonlijk ben ik altijd bereid te leren, alleen vind ik het niet altijd leuk de les gelezen te worden.

Winston Churchill
Engels staatsman en Nobelprijswinnaar literatuur (1953) 1874-1965

Preken voor verandering is alsof ik alle antwoorden heb. Dat is pure naïviteit. Toch voelt het voor mij persoonlijk als een bevestiging van mijn enthousiasme. Ik weet dat verandering mogelijk is, en wil dat gevoel met iedereen delen. Toch is het onrealistisch om te denken dat mijn kijk op het leven de juiste is. Al mijn hele leven heb ik moeite met autoriteit. Vraag het lief, en ik ben bereid je te helpen. Geef me een commando en je krijgt mijn middel-vinger. Ergens in mij blokkeert er iets, ik sla dicht en mijn bloed begint te koken. Respect is alles, en gelijkwaardigheid mijn streven. Leef & laat leven. Voor mijn gevoel kan er zoveel beter, toch ga ik dat met preken niet bereiken. Ik begrijp dat ik nog een hoop te leren heb. Een nieuwe poging.

De waarheid vraagt geen offer, maar begrip.

Krishnamurti
In India geboren spiritueel leraar 1895-1986

Voor mij voelde het zingen in de ochtend alsof ik perfect op maat meezong met de songtekst, maar als ik mijn buurman moet geloven is het geluid vergelijkbaar met een varken dat naar de slacht gebracht wordt. Krijsend, alsof zijn leven ervan afhangt. Afin, het gaat niet over mijn zangkunsten. Het gaat om de boodschap die ik middels deze tekst wil uitdragen. Wat voor mij goed voelt, dat meekrijsen onder de douche. Kan voor een ander totaal anders overkomen. Zo is dat met al het gedrag dat ik ooit vertoond heb. Mijn korte lontje, een teken van mijn lage eigenwaarde. Bij kritiek voelde het als een persoonlijke aanval. Mijn fouten toegeven zou betekenen dat het beeld wat mensen van mij hadden nog slechter zou worden, en dat was het laatste wat ik wou. Mijn eigenwijze gedrag, was een teken van mijn wanhopige zoektocht naar vrijheid. Ik wilde gewoon het leven leven zoals ik dat wilde. Goed bedoelde adviezen, waren ongewenst. Ze voelde wederom als een aanval, alsof ik niet mijn eigen keuzes zou kunnen maken. Het gebrek aan zelfvertrouwen was dan ook hetgeen dat me opnieuw deed wankele. Het feit dat ik alle adviezen in de wind sloeg was dan ook simpelweg mijn manier om te zeggen, bedankt, maar ik wil bewijzen dat ik het op mijn manier kan. Ik wilde het respect verdienen, waar ik zo naarstig naar op zoek was.

Het nummer “my way” is dan ook zoveel meer dan een liedje, het is een levenswijze. Terwijl ik schreeuwend onder de douche mee stond te blèren schoot in mijn achterhoofd mijn leven aan mij voorbij. De jonge Andy, baldadig en niet te controleren. Een eigen willetje, en bereid om daarvoor in de problemen te komen. Mijn leven, het was mijn leven. En mijn keuzes, dat waren mijn keuzes. Goed of slecht, het was het enige wat daadwerkelijk van mij was. Als ik er zo over nadenk is er eigenlijk niet veel veranderd. Na alle mislukte pogingen, begon ik weer opnieuw. Na allen keren vallen, ben ik gewoon weer opgestaan. En na al het kritiek, advies en goedbedoelde raad wat ik in de wind heb geslagen, ben ik eindelijk begonnen met luisteren.

Luister naar ieders kritiek, maar behoud uw eigen oordeel.

William Shakespeare
Engels toneelschrijver en dichter 1564-1616

Hoe ziet het leven er uit, als je jouw gevoel volgt, en je eigen oordeel behouden blijft? Mijn leven tot nu toe heeft mij op de mooiste plekken gebracht en heeft vooral ook gezorgd dat ik afscheid nam van negativiteit en positiviteit in mijn armen sloeg. Het volgen van mijn gevoel zorgde er keer op keer voor dat ik afstand nam van situaties die niet goed aanvoelde. Situaties waarbij ik mijzelf benadeeld voelde en vooral ook situaties waar ik het gevoel van gelijkwaardigheid mistte. Ik heb nog steeds mijn eigen mening, ben nog steeds bereid om daarvoor in de problemen te komen. Ik zoek nog steeds elke dag naar geluk, en ben bereid risico’s te nemen wanneer nodig. Ook wil ik nog steeds het beste, leukste en plezierigste leven. Alleen niet meer voor mijzelf, maar voor iedereen. Ik heb geleerd dat het nodig is om eerst voor mijzelf te kiezen, zodat ik daarna ook echt van betekenis kan zijn voor andere. Het enige wat er echt is veranderd, is dat ik in mijzelf ben gaan geloven.

Echte vrijheid is voorbehouden aan de man die leeft van zijn eigen werk, en in dat werk doet wat hij wil.

Robin George Collingwood
Engels filosoof en historicus 1889-1943

Leven van mijn eigen werk, geld verdienen met wat ik leuk vind. Het is mijn bestemming. De Tom Tom staat ingesteld en ik ben onderweg. Onderweg op een route waar ik waarde kan toevoegen aan de levens van andere. Ik wil gesprekken voeren en er voor je zijn. Ik wil je verblijden met mijn zetje in je rug. En met elk gesprek een stapje dichterbij komen bij mijn doel. Een gelukkig leven, voor iedereen! Want ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat er iemand voor je is, dat er iemand voor je klaar staat, en dat iemand je begrijpt. Precies daarom ben ik de juiste persoon!

De onstilbare honger, de zoektocht zonder eind, of simpelweg de twijfel over wie ik was, en wat mijn plekje zou moeten zijn heeft me gebracht waar ik nu ben. Precies waar ik moet zijn. Ik doe wat ik moet doen. En mijn gevoel, is het daar helemaal mee eens. Door het zwemmen tegen de stroming in, leerde ik om door te zetten. Voor mijn gevoel, leef ik het leven zoals het leven bedoeld is. Niet voor jezelf, maar als deel van een geheel. Het is wat het is, ik blijf eerlijk naar mijzelf.

Wees eerlijk tegenover jezelf dan kun je tegen niemand oneerlijk zijn, dat staat als een paal boven water.

William Shakespeare
Engels toneelschrijver en dichter 1564-1616

Leave a Reply

en_USEnglish