Angst, het is de moeder van al het kwaad! Het woord angst alleen al jaagt me de stuipen op het lijf. Want bang zijn, dat is toch iets voor lafaards? En je gevoelens tonen, dat is niet voor echte mannen… Maar is dat echt zo? Is het tonen van gevoelens niet juist iets krachtigs, is het tonen van je zwakte juist een manier om hulp te vragen? En is iets nieuws, altijd eng, tot dat de gewenning ervoor zorgt dat het niet meer eng voelt?

Angst ontstaat als het denken terugblikt op dingen die in het verleden gebeurd zijn of vooruitloopt op dingen die in de toekomst kunnen gebeuren.

Krishnamurti
In India geboren spiritueel leraar 1895-1986

Angst was een deel van mijn leven. Uit angst voor de mening van andere meed ik de sportschool. Voor de mensen die mij persoonlijk kennen, jullie weten dat dat ook geen succes was, haha. Daarnaast was school voor mij een no-go. Mijn verleden had me geleerd dat ik simpelweg niet voor school gemaakt was. Mijn leraren waren er dan ook al van overtuigd op jonge leeftijd dat ik het niet ver zou schoppen. Dat maakte zo een dermate grote indruk dat ik het ging geloven. En uit angst om te falen, uit angst om niet mee te kunnen besloot ik maar te stoppen met proberen. 

Toch was stoppen met proberen niet iets wat mij goed afging. Keer op keer probeerde ik het op een andere manier. Keer op keer ging ik opzoek naar datgene wat mij gelukkig zou maken. Datgene wat mij een heel persoon maakte. Want ik had van binnen altijd het gevoel dat ik wat miste. Dat ik gewoon niet was, wie ik zou kunnen zijn. Ik deed alles wat mij een goed gevoel gaf. Ik leefde mijn manier alsof de enige bestaansreden, een leuk leven was. Je leeft tenslotte maar 1 keer, toch?

Het genot is oorsprong en doel van het gelukkige leven.

Epicurus
Grieks filosoof c.341-270 BC

Deels ben ik het met de bovenstaande quote eens. Deels is genot een belangrijk deel van het leven. Zonder genot door het leven gaan is als eten zonder smaakpupillen. Slapen zonder te rusten of seks zonder orgasme. Maar net zoals een maaltijd slechts tijdelijk een vol gevoel geeft, slaap iets is wat enkel en alleen goed is voor de opvolgende dag, en een orgasme een kortstondig genotsmomentje is. Is genot iets vluchtigs, het is tijdelijk. Een mooie auto is leuk, totdat je een mooiere wilt. Een nieuwe set kleren is mooi, tot de volgende collectie uitkomt. Het is een zoektocht, zonder finish. Een race, zonder winnaar en een leven, zonder doel.

Als het werkt, werkt het! Als je gelukkig bent, ben je gelukkig. Dan kun je mijn tekst vergeten. Maar als je net als mij het gevoel hebt dat je wat mist. Dat je niet je volledige potentie benut en meer wilt in het leven. Lees dan vooral verder.

Bij mij veranderde alles. Het moment dat ik besloot mijn angst opzij te schuiven. Ik wist dat het anders moest, ik had simpelweg geen keuze meer. Of ik zou eraan ten onder gaan, of ik zou stappen gaan maken. Geen simpele keuze, toch was er maar 1 logische uitweg. Ik zou gaan graven in mijzelf. Wie ben ik nu echt, wat zou ik graag willen doen en vooral ook… WAAROM? Pas toen ik mijzelf deze vragen begon te stellen werd ik mij bewust van de verspilling van tijd. Keer op keer besteedde ik mijn tijd aan dingen die mij totaal niet verder brachten. Sterker nog, ik kwam enkel en alleen verder weg te staan van het doel dat ik voor ogen had. Maar wat wilde ik nou echt?

Een leven in vrijheid. Doen wat ik wil, wanneer ik wil en met wie ik wil. Het liefst wilde ik doen wat bij me past. Want door de jaren heen heb ik zo nu en dan momenten gehad dat ik proefde hoe het zou zijn als ik datgene deed wat ik leuk vond. Datgene wat bij mij past…

Maar ik had een flinke achterstand die ik moest inhalen. Een propedeuse zeg niks, als je niet daadwerkelijk de kennis hebt van datgene wat jij wilt kunnen. Dus gooide ik het papiertje in de kast en begon ik te lezen. Dag na dag, boek na boek. Ik begon te schrijven, schrijven over mijn gevoelens, over mijn tekortkomingen en de dingen die ik anders zou willen. Mijn gezondheid was uitermate slecht, ik was te dik en vooral ook zo lui als dat ik groot was. Dat moest anders, ik ging sporten. Het een versterkte het ander, en zo was het DOMINO-EFFECT in volle gang gezet. De eerste stap is het moeilijkst, daarna word het steeds een beetje makkelijker… Ik weet dat jij het kan, en als je het tijd vind voor verandering, kan ik je daar zelfs bij helpen! VRAAG ME HOE!

Als je zorg draagt voor de middelen, zal het doel wel voor zichzelf zorgen.

Mahatma Gandhi
Indiaas politicus 1869-1948

Leave a Reply

en_USEnglish