Respect. Allen voor één, en één voor allen. Het is zoveel meer dan een simpele spreuk. Een spreuk die in het leven werd geroepen door een aantal van mijn jeugdhelden. Wie dan? Nou, lach niet. Het zijn de 3 musketiers. Als kind vond ik ze geweldig. Zonder te weten dat hun spreuk mij vandaag de dag meer bezig zou houden dan al het andere op de wereld. Mijn dagtaak, mijn levenswerk of simpelweg mijn te bewandelen pad. Het is een pad van gelijkwaardigheid. Want ook voelen we ons allemaal uniek, toch lijken we verdomd veel op elkaar! Want hoe je het ook went of keert, we willen allemaal een gelukkig leven. Het is dan ook met die reden, dat ik mijn vergrootglas heb gericht op de overeenkomsten, in plaats van de verschillen. Het is de achterliggende reden, van Andy’s zoektocht naar geluk!

In hun natuur zijn alle mensen gelijk; het zijn hun gewoonten die de verschillen maken.

Confucius
Chinees filosoof 551 v.C. – 479 v.C.

De wereld die ik voor ogen heb, waardeer en adoreer is een wereld waarin we allemaal gelijk zijn. Ongeacht geloof, afkomst of geaardheid. Het is een wereld waarin angst voor het onbekende geen rol speelt. Een wereld waar juist het vertrouwen de overtoom heeft. Vertrouwen in jezelf, en in de medemens. Een wereld waarin het begint, en eindigt bij jezelf. Geloven in jezelf en in je eigen goedheid. Dat is waar het in mijn ogen omdraait. Geen angst voor het onbekende, ongrijpbare of onbeïnvloedbare. Geen verschillen die afstand creëren of idealen die geweld oproepen tegen andersdenkende. In een woord, harmonie!

Ik geloof in Spinoza’s God die zich openbaart in een ordelijke harmonie van alles wat bestaat, niet in een God die zich bemoeit met het lot en handelen van mensen.

Albert Einstein
Duits – Amerikaans natuurkundige 1879-1955

Geloof, het is een prachtig maar ook zeer gevaarlijk woord. Zeg je het een, schop je de ander tegen de schenen. Denk ik anders dan jij, dan voelt dat alsof ik mij direct hard maak tegenover hetgeen jij gelooft. Ook al is dat nooit mijn bedoeling. Want hoe je het ook went of keert. Een christen ziet zijn geloof als het enige juiste, een moslim het zijne. Ik, ik zie alle geloven als één en hetzelfde. God, Allah, Boeddha, of welke andere benaming ter wereld. In mijn ogen is het een pot nat. Want als we de geloven ontleden, en uitgaan van de goedheid achter de boodschap. Dan willen ze toch allemaal hetzelfde? Dan willen ze toch allemaal het goede? Hoe kan het dan, dat geloof keer op keer zorgt voor haat, strijd of onderlinge afstand? Hoe kan geloof, zorgen voor dit soort dingen?

Of een daad goed of kwaad is hangt af van het motief waaruit we handelen. Als ik een bedelaar een geldstuk toewerp met de bedoeling hem een gat in zijn hoofd te gooien, en hij raapt het op en koopt er eten van, heeft mijn daad een goede uitwerking, hoe-wel het van mij heel verkeerd is geweest.

Samuel Johnson
Engels schrijver 1709-1784

Door de ogen van een christen, is de bijbel het heilige geschrift. Door de ogen van een moslim, is het de Koran. Beide heilige geschriften zijn geschreven boeken. Beide boeken pleiten voor een absolute waarheid. Beide verhalen zorgen voor een aparte kijk op de wereld. Het brengt mensen samen, en zorgt voor afstand. Het creëert een bepaalde rust, en zorgt tegelijkertijd voor onrust. Het geeft vertrouwen, en brengt angst. Het is een verhaal, een denkwijze of een geloof. En voor degene die dit leest, ik respecteer alle geloven. Toch zal ik nooit een keuze of onderscheid maken.

Het is een paradigma, de perceptie of simpelweg gezegd een bril. Een bril waarmee je de wereld bekijkt. En zoals alle brillen, kun je deze afzetten om eens een andere te proberen. De wereld bekijken, door de bril van een ander. Vaak is het beeld troebel, totaal anders dan je gewend bent. Toch wil dat niet zeggen dat wat voor jouw niet werkt, voor de ander ook niet kan werken. Laten we eens kijken naar wat de achterliggende boodschap van elk geloof is. Laten we uitgaan van de goede bedoelingen en van deze goede bedoelingen de gewoonte maken. Dan kunnen we niet anders dan samenwerken. Samen werken, aan een mooiere wereld!

Een goede daad verrichten is makkelijk; de gewoonte ontwikkelen om dat altijd te doen niet.

Aristoteles
Grieks filosoof 384 v.C. – 322 v.C.

De weg voor me is verraderlijk. Elke misstap een vertraging. Elke muur, zorgt voor hoofdpijn. En elk litteken is een pijnlijke herinnering. Toch weet ik 1 ding zeker. Ondanks alle vertraging, hoofdpijn of pijnlijke herinneringen verandert er niks aan mijn doel op aarde. Ik ben een mens, net als jij, of je buurman. Stuk voor stuk zijn we allemaal mensen, en willen we allemaal een gelukkig leven. Laten we dan vooral geloven wat we willen geloven. En respect hebben, ook al is het geloof anders. Want aan het einde van de rit is geloof iets prachtigs, het is een rots in de branding, een pilaar om op te steunen of een zetje in de rug. Vaak kom het op je pad wanneer je die het hardst nodig hebt. Mijn visie op geloof is liefde. Liefde voor elkaar, en liefde voor jezelf. Respect voor elkaars mening, en handelen uit dat respect. Ook al verschillen de meningen dag en nacht. Laten we van onze misstappen leren, muren afbreken en littekens zien voor wat ze zijn. Wijze lessen. Niks meer, niks minder.

Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan te beëindigen. Het is makkelijker om anderen de schuld te geven dan naar jezelf te kijken, om de verschillen met een ander te benoemen dan de overeenkomsten te vinden. Maar we moeten het juiste pad kiezen, niet slechts het meest gemakkelijke pad.

Barack Obama
Amerikaans president (44e) 1961-

Leave a Reply

en_USEnglish