Geestdrift. De valkuil van mijn creatieve gedachte. Het is zoveel meer dan dat! Het volgen van mijn gevoel is bepalend voor mij leven. Desondanks probeerde ik gisteren te beschrijven hoe mijn nou juist dat volgen van mijn gevoel, en het daarbij horende enthousiasme er keer op keer voor zorgde dat ik tegen de muur liep, struikelde over mijn eigen voeten of simpelweg de moed verloor. Vandaag wil ik even de tijd nemen om diezelfde geestdrift in het zonnetje te zetten. Voordat ik daaraan ga beginnen pak ik even de beschrijving van geestdrift, zoals deze op het web te vinden is. 

de geestdrift

 zelfst.naamw. (m./v.) 

Uitspraak:  [‘xesdrɪft]


prettig gevoel dat je ergens helemaal vol van bent en er veel zin in hebt

Voorbeeld:  `iemand bedanken voor de geestdrift waarmee hij zich voor het goede doel heeft ingezet`
Synoniem:  enthousiasme


© Kernerman Dictionaries.

Het is bijna gek, dat ik dit omschrijf als een van mijn valkuilen. Hoe kan een prettig gevoel, of zeker enthousiasme er nu voor zorgen dat het fout gaat? Om niet te veel in herhaling te vallen houd ik het kort. Falen voelt kut, het doet pijn en is allesbehalve fijn. PUNT. Maar zoals ik in de tekst van gister ook zeg, dat falen bij het leven hoort, en dat we ons niet moeten laten definiëren door onze fouten, maar door de manier hoe we van onze fouten leren. 

Elk groot en allesoverheersend moment in de geschiedenis boeken der wereld is de zegepraal van een of andere geestdrift.

Ralph Waldo Emerson
Amerikaans dichter en filosoof 1803-1882

Dat geestdrift, ofwel enthousiasme zoveel meer is dan een valkuil wordt hierboven perfect omschreven. Naast dat geestdrift voor mij persoonlijk veel meer betekend dan een enthousiaste instelling die gepaard gaat met fanatisme of ondoordacht handelen is het voor vele de reden van hun succes. Nu ben ik geen grootse naam die in de geschiedenisboeken genoteerd zal worden, of een bedenker van een wereldveranderend iets. Ik doe mijn best voor een betere wereld, en voor mij persoonlijk is dat genoeg.

Het doel van onderwijs zou moeten zijn om ons te leren hoe te denken, dan wat te denken – om onze geest te verbeteren, om ons in staat te stellen om na te denken voor onszelf, in plaats van het geheugen te vullen met de gedachten van andere mensen.

James Beattie
Schots dichter, moralist en filosoof 1735-1803

Toch is voor mij het enthousiasme, of mijn geestdrift de brandstof van mijn ziel, de aanmaakvloeistof voor mijn interne vuurtje of de windrichting die mijn leven lijkt te volgen. Sinds ik heb gevonden wat bij mij past, gaat mijn vuurtje sneller laat branden en word ik simpelweg wakker met een reden om uit bed te springen. Een gevoel, wat ik een groot deel van mijn leven kwijt leek te zijn kwam op de meest onverwachte manier terug in mijn leven. Het is geen keuze, of verplichting. Het is wie ik ben, hoe ik denk, en wat ik wil zien. Ik probeer de verandering te zijn, die ik wil zien in de wereld.

In ieder geval moet men proberen gelukkig te zijn, al was het maar om het voorbeeld te geven.

Jacques Prevert
Frans dichter en prozaïst 1900-1977

Doen wat je leuk vind, doen wat bij je past en ook nog eens waarde toevoegen aan de levens van andere. Het is een onmiskenbaar onderdeel van een gelukkig leven. Dat is ook precies de reden dat ik doe wat ik doe, waarom ik typ wat ik typ, en de mensen interview, die ik interview. Ik weet dat mijn mening, slechts één mening is in een massa van menings-verschillen. Mijn visie, slechts één visie, van 1 mens. Op een wereld bewandeld door miljarden. Ik ontwijk de valkuil van eigenheid, en ga het gesprek aan. Mijn missie staat vast, de zoektocht is bepaald. Ik ben op zoek naar de rode draad, opzoek naar de betekenis van geluk. Wat is het? Hoe voelt het? Hoe krijg je het? Hoe behoud je het? Wat moet je ervoor doen?

Mijn doel, een mooiere wereld. Het is abstract en vaag. Dus probeer ik het vandaag op een andere manier te omschrijven. Mensen op het sterfbed worstelen vaak met eenzelfde soort gevoelens van spijt. Het is mijn levensmissie, mijn lotsbestemming of simpelweg mijn bestaansrecht om een steentje bij te dragen aan het doorstrepen van de volgende 5 ‘wat als’ spijt momenten.

– Wat als ik het lef had gehad om het leven te leiden wat ik wil leiden?
– Wat als ik wat minder hard had gewerkt, en meer had genoten?
– Wat als ik open en eerlijk was geweest over mijn gevoelens?
– Wat als ik het contact had onderhouden met familie of vrienden?
– Wat als ik echt werk had gemaakt van mijn persoonlijke zoektocht naar geluk?

Stop met twijfelen. Begin vandaag! 

Over twintig jaar zul je meer spijt hebben van de dingen die je niet deed dan van wat je wel gedaan hebt. Dus gooi de trossen los. Zeil de veilige haven uit. Vang de passaatwind in je zeilen. Onderzoek. Droom. Ontdek.

Mark Twain
Amerikaans schrijver (ps. van Samuel Langhorne Clemens) 1835-1910

Leave a Reply

en_USEnglish