0
Andy van Berkum

Vol enthousiasme beginnen aan een nieuwe opdracht. Een nieuw idee, of simpelweg de volgende stap van je bedrijfje. Het klinkt zo vanzelfsprekend en in de eerste instantie lijkt er niks mis mee. Toch is het deel ‘vol enthousiasme’ nu juist problematisch (voor mij persoonlijk dan). Vol geestdrift beginnen, betekend vaak beginnen zonder de juiste voorbereiding of voorkennis. Het is simpelweg zo leuk, dat je vol overgave begint aan hetgeen je wilt gaan doen. Wat ik precies bedoel zal ik hieronder proberen uit te beelden met een beetje beeldspraak. Hopelijk kan ik mijn situatie op deze manier verduidelijken.

Als een jonge pup rende ik af op het bot. Vol enthousiasme en totaal in de ban van de beloning die daar op me lag te wachten. Zo enthousiast dat ik struikel over mijn eigen poten. Alleen zoals een pup dat kan laat ik de tocht van punt a naar punt b er behoorlijk komisch uitzien. Totaal in de ban van het bot, ploeter ik om in de buurt te komen. Eenmaal aangekomen, merk ik al snel dat het te groot, te zwaar en ook nog eens veel te hard is voor mijn babytandjes. Vol weemoed plof ik neer. De beloning die ik zo duidelijk voor me zag, lijkt voor mij onmogelijke om binnen te halen. Ik zie het voor me, toch heb ik geen idee wat ik er mee aan moet. Het bot in dit verhaal is mijn podcast, en de strijd die ik voer met mijzelf, is de strijd om door te gaan wanneer het moeilijk wordt. Het gevoel van teleurstelling over het feit dat ik nog niet in staat was om er mee aan de haal te gaan doelt op mijn onkunde over het opnemen van de eerste aflevering.

Het valt gemakkelijker geestdrift te ontsteken dan haar te onderhouden.

C. J. Wijnaendts Francken
Nederlands letterkundige en filosoof 1863-1944

Geestdrift, wat een prachtig woord. Het beschrijft mijn situatie, mijn gemoedstoestand en ook vooral mijn frustratie. Een idee kan genoeg zijn om de dag vol energie te beginnen, enkel en alleen om de volgende dag totaal uitgeput wakker te worden. De tegenslagen die ervoor zorgen dat de eens zo positieve instelling veranderd in een knoop in je maag, zijn dezelfde momenten waarop je enorm veel leert van je aanpak. Zoals ik al zei, betekend vol enthousiasme voor mij persoonlijk, beginnen zonder de juiste voorbereiding of voorkennis. Met mijn ogen op het eindproduct begon ik te rennen, opname naar opname, struikelend over mijn eigen voeten. Elke keer dat ik op mijn gezicht ga, de bekende muur waartegen ik al zovaak aan ben geknald plots voor me staat, of simpelweg de opname niet loopt zoals ik hoop dat het zou lopen, begint de twijfel toe te slaan. Kan ik dit wel? Wil ik dit wel? Hoe ga ik dit in hemelsnaam aanpakken?

Het idee is helder, toch is de uitvoering een stuk moeilijker als dat ik had gedacht. Het bot, ofwel de podcast begint steeds meer te voelen als een onmogelijke opgave. Vol focus spendeer ik opname na opname, uur na uur, dag na dag aan het fabriceren van een eerste aflevering. Mijn leven, wat tot dat moment behoorlijk gestructureerd en volgens een vaste planning of routine liep, verliest alle structuur. En ik, ik begin beetje bij beetje de controle te verliezen. Mijn gedachte, totaal in de ban van het de podcast. En mijn energielevel, daalde met iedere mislukking. Ik probeerde het succes te forceren. En eerlijk, ik ging door en door, zonder van mijn fouten te leren.

Begin nooit de dag met de scherven van gister.

Phil Bosmans
Belgische pater en schrijver 1922-2012

Ineens werd het helder. Mijn aanpak was ondoordacht, onvoorbereid en behoorlijk overmoedig. Zonder enige voorbereiding of planning dacht ik even een aflevering vol te lullen. Praten gaat me gemakkelijk af, toch was dit totaal iets anders. De dagen gevuld met opnemen, het energielevel dat daalde. Mijn routine, die niet meer mijn routine was. Mijn blog op een laag pitje. De balans was zoek. En die balans, die had me nu juist zoveel gebracht.

back to basic

Vandaag is een nieuwe dag. Een nieuwe kans, om weer te doen wat ik normaal doe. Ik kies ervoor om de dag weer zoals gewoonlijk te beginnen. Een nieuwe tekst, even de focus op mijzelf. Waar gaat het mis? Hoe kan ik dat probleem oplossen? en vooral wat wil ik nu eigenlijk bereiken?

Mijn ogen weer op de prijs. Niet geforceerd beginnen, maar kijken naar het grotere geheel. Niet in het wilde weg schieten, maar doelgericht mikken. Het is best grappig, dat ik nu, een aantal dagen later mijn rust, de balans, en de juiste aanpak weer terug zou vinden middels mijn dagelijkse routine. De pen, mijn gedachte en een uitgeschreven plan van aanpak. Geen ongeleid projectiel, maar een hittezoekende raket. De rust is wedergekeerd. De les, geleerd. En ik, ik voel mijn energielevel stijgen.

Waar het echt om gaat, is niet of we problemen hebben, maar hoe we ze aanpakken. We moeten doorgaan en alles doorstaan wat op onze weg komt.

Rosa Parks
Afro-Amerikaans politiek- en burgerrechtenactivist 1913-2005

Ps. Bedankt voor jullie geduld, ik ben blij dat ik er weer ben. Mijn gedachte op het web, mijn weg belicht, en de te maken stappen zijn onvermijdbaar. Ik overzie de situatie en weet dat ik dingen moet gaan veranderen. Twijfel slaat toe over het dagelijks posten, mijn plan van aanpak ligt onder de loep. Zodra ik een keuze heb gemaakt, laat ik het jullie weten.. Tot die tijd, ga ik weer mijn best doen om elke dag met een nieuw verhaaltje te komen.

Update – introductie aflevering.. COMING SOON

Leave a Reply

en_USEnglish