Eerst komt de gedachte. Daarna komt de organisatie van die gedachte in ideeën en plannen. Tenslotte komt de transformatie van de plannen in de realiteit. Zoals je ziet ligt het begin dus in je verbeelding.

Napoleon Hill
Amerikaans motivationeel auteur 1883-1970

Onze gedachtes. Het is de bron waaruit al onze handelingen geput worden. Het is daar, waar onze levens gevormd worden. Nu wij weten dat onze gedachtes het begin zijn van alles wat wij ooit zullen ondernemen, hoop ik dat je begint met focussen op jouw gedachtes. En bij jezelf afvraagt, hoe deze gedachte tot stand zijn gekomen. Want 1 ding is zeker, het zijn jouw gedachte, maar ze zijn beïnvloed door alles om je heen. Alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en zegt heeft een directe invloed op jouw en je bijbehorende gedachte.

Wat bedoel ik?

De televisie, de mensen om je heen, de gedachtes en de meningen van juist je omgeving, en de mening die je vormt over alles wat er om je heen gebeurt vormt je. Je bent als het ware een soort spons, een spons in een emmer vol met water. Je zuigt jezelf vol met precies datgeen wat jouw omringt. Het water.

Wij mensen werken misschien iets ingewikkelder dan een spons, toch gebeurt er hetzelfde. Je hebt vast wel ooit gehoord van de volgende uitspraak.” Waar je mee omgaat, word je mee besmet.” Jarenlang dacht ik dat het onzin was, jarenlang dacht ik dat ik precies was wie ik moest zijn. Niet wetende, dat ik compleet beïnvloed was door mijn omgeving. Gevormd, door mijn verleden. Ik dacht wel dat ik mijzelf was, toch was ik mijzelf compleet verloren!

Mensen worden niet geboren maar gevormd.

Erasmus
Nederlands humanist en filosoof 1469-1536

Het was tijd voor een nieuwe aanpak. Want als mijn gedachtes verantwoordelijk zijn voor alles wat ik onderneem. En mijn gedachtes beïnvloed worden door alles om mij heen. Dan zou je toch denken dat ik de verantwoordelijkheid voor mijn gedachtes zou willen nemen. Door mijn omgeving, en al mijn handelingen toe te spitsen op precies datgene wat ik wil bereiken. Dat is precies wat ik het afgelopen anderhalve jaar heb gedaan. Het is dan ook geen gekke gedachte, dat ik voortaan voorzichtig ben met hetgeen ik toelaat. De mensen om mij heen, de programma’s op tv, of simpelweg alle invloed van buitenaf. Wetende dat ik op mijn hoede moet zijn, zodat ik mij niet onbewust laat beïnvloeden door de invloed van buitenaf. Niet gecontroleerd, maar in controle. Dat is een groot verschil!

Precies om deze reden wil ik je vandaag even mee op reis nemen door mijn gedachten. Want hoe zie ik de dingen, en wat heeft mij zo doen denken?

Het is mijn eigen ervaring die ik met jullie deel. Ik pretendeer niet alle antwoorden te hebben, toch geloof ik dat ik op het goede pad zit. Mijn gevoel wordt positief beïnvloed door mijn omgeving en mijn eigen gedachte. De negatieve cyclus waarin ik ooit gevangen zat, is veranderd in een positieve cyclus. De weg naar beneden en het gevoel vast te zitten in een ongewenste situatie, is veranderd in een weg omhoog gecombineerd met een gevoel van vertrouwen en hoop over de toekomst. Het voelt gek, dat er in anderhalf jaar zoveel kan veranderen. Toch klinkt het niet gek, als ik terugdenk wat ik ervoor heb gedaan. En eigenlijk klinkt het best logisch, dat de gemaakte stappen, zorgen voor het gewenste resultaat. Het is een simpel voorbeeld van oorzaak en gevolg.

Nu is het tijd voor mijn kijk op de wereld. De blik, van een ongeschoolde en simpele jongeman. De blik van iemand die vanaf jonge leeftijd hoorde dat dromen bedrog waren, en daar simpelweg niet mee akkoord kon gaan.

Wie weet verandert mijn kijk jouw blik, en begin je te zien dat het anders kan. Dat jij je eigen lot zelf in handen hebt en dat jij diegene bent met de teugels in handen. Jij kan de controle pakken, en grip krijgen op je leven. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een simpele uitspraak, voor een ingewikkeld probleem. 

Zolang we de samenhang tussen de dingen en tussen oorzaak en gevolg niet hebben begrepen, zien we tegen de toekomst op als tegen een berg.

Alain
Frans filosoof en essayist (ps. van Émile Augiste Chartier) 1868-1951

Voordat ik wil beginnen heb ik eerst een vraag. Wat is een gedachte in hemelsnaam? Volgens Wikipedia is een gedachte het volgende: 

“Een gedachte is iets, waar men zich even van bewust is. Een gedachte is een onderdeel of het gevolg van het denkproces.


Een gedachte is dus het gevolg van het denkproces, klinkt logisch! Nu ben ik geen psycholoog en heb ik er niet voor op school gezeten. Toch heb ik ervoor gestudeerd. De afgelopen 1.5 jaar heb ik mijn eigen denkproces ontleed en ben ik opzoek gegaan naar de redenen achter mijn denkwijze. Als kind word je compleet afhankelijk geboren en krijg je een opvoeding mee vanuit je ouders, van school, en van iedereen in je omgeving. Als een spons neem je alles in je op, en uiteindelijk ben je verzadigd en vorm je een eigen denkwijze. Bij de een is de invloed van buitenaf compleet anders dan bij de ander. Het is dan ook logisch dat ze een totaal andere manier van denken hebben. En dat, dat intrigeert mij! 

Hoe kunnen de verschillen zo groot zijn? Wat zorgt ervoor dat onze brillen waarmee we de wereld bekijken zo verschillend zijn?

Mijn eigen gedachtes worden mede bepaald door mijn gevoel. En mijn gevoel wordt medebepaald door mijn omgeving. De meningen & handelingen van andere mensen, en mijn gedachtes daarover. Aan het einde van de rit ontstaat er een bepaalde denkwijze, visie op de wereld ofwel paradigma. Het is de bril waarmee ik naar de wereld kijk. Een allesbepalende bril. Want als ik geloof dat mijn grote dromen niet meer zijn dan grote dromen. Dan ga ik nooit beginnen met het maken van de juiste stappen. Als ik gelooft dat ik niet veel meer waard bent dan een kutleven, dan krijg ik een kutleven. Maar wat maakt het verschil? Hoe zorg ik voor de goede gedachtes? Hoe krijg ik het zelfvertrouwen, om te gaan voor mijn doelen? Wat zorgt voor zelfwaardering, zelfvertrouwen of liefde?

Ik wil 2 situaties omschrijven. 

Situatie 1 is een situatie waar jij een droom hebt. Deze droom zorgt ervoor dat je met ideeën komt, en deze ideeën deel je met iemand die je ondersteunt. Bij deze persoon heb je het gevoel dat er naar je geluisterd wordt. Je gesprekspartner toont begrip, luistert en vraagt door. Je krijgt het gevoel dat je begrepen wordt, en dat diegene er echt voor je is. Dat voelt fijn, vertrouwd en werkt motiverend. Daarnaast wordt je idee positief ontvangen en krijg je het gevoel dat je op het goede pad zit. Vol energie ga je verder waar je gebleven was. In gedachte alles helder krijgen, dingen op papier zetten, of simpelweg onderzoek doen over hetgeen je wilt bereiken.

Door het goede gevoel besluit je om alle negatieve invloeden even op een laag pitje te zetten. Je hebt een droom, en weet dat je er stinkend hard je best voor moet doen. Het is een lange weg, toch heb jij er vertrouwen in. Je geloofd in jezelf, en je gedachte zijn positief. Je maakt stappen. Terwijl jij werkt aan je dromen, goed bent voor de mensen om je heen veranderd er iets. Je inspireert, motiveert en haalt het beste in mensen naar boven. Je bent het goede voorbeeld, en dat voel je! Het butterfly effect! Het effect van liefde! Klinkt goed toch?

Naarmate wij liefhebben, zal men ons liefhebben, want elke gedachte keert tot ons terug met het resultaat dat zij uitwerkte en waarvan zij de oorzaak was.

Ralph Waldo Trine
Amerikaans schrijver en filosoof 1866-1958

Situatie 2 is een situatie waar jij een droom hebt. Deze droom zorgt er weer voor dat jij met ideeën komt, maar deze keer krijg je niet het gevoel dat er naar je geluisterd wordt. Je gesprekspartner toont geen begrip, luistert en vraagt ook niet door. Je krijgt het gevoel dat je niet begrepen wordt, en dat diegene niet echt geïnteresseerd is. Je begint aan jezelf te twijfelen en denkt dat je idee vast en zeker niet zo goed kan zijn, anders zou diegene wel meer interesse hebben. Je voelt je slecht, onbegrepen en wordt enorm gedemotiveerd. Het idee wat je hebt besluit je dan ook maar naast je neer te leggen. Het voelt als een onmogelijke missie, en je besluit om maar gewoon normaal te doen. Want dat is al gek genoeg. Je geeft op!

De droom blijft ergens in je gedachte aan je knagen, toch kies je ervoor om op te geven en te settelen voor iets anders. Je bent het vertrouwen verloren, en je gedachtes worden negatief. Uit angst voor het onbekende, besluit je om niet de nodige stappen te maken. Je staat stil. Of erger, je glijdt af.

Ik weet hoe dat voelt, dat ravijn heb ik meerdere keren met eigen ogen gezien. Rock bottom, het is dan ook een bekende plaats! Naast het feit dat mijn eigen situatie ervoor zorgde dat ik negatief was, beïnvloedde het ook mijn manier van handelen, en daarmee de mensen om mij heen. Het feit dat ik had opgegeven om mijn droom te bereiken, zorgde ervoor dat ik andere mensen adviseerde om hun droom ook te laten schieten. ik geloofde simpelweg niet dat het mogelijk was. Ik was gestopt met stappen maken, omdat ik de angst liet winnen. Ik was de hoop verloren.

Angst ontstaat als het denken terugblikt op dingen in het verleden gebeurd zijn of vooruitloopt op dingen die in de toekomst kunnen gebeuren.

Krishnamurti
In India geboren spiritueel leraar 1895-1986

Toch is het de kunst om te leren van je fouten, en door te gaan bij tegenslag. Te dromen over een mooiere toekomst, en elke dag gebruiken om te werken richting die droom! Jij hebt de kracht, de macht en de controle! Je bent niet alleen op de wereld, zoek de juiste mensen, en doe de dingen die nodig zijn! Vraag advies, als je even niet weet hoe. Ga het gesprek aan, als je even twijfelt aan jezelf. Kies de juiste persoon. Spendeer je tijd aan de juiste dingen. Laat je droom de weg wijzen, je gedachte werken als ondersteuning, en kies je omgeving zorgvuldig. Want alles heeft invloed op je, of je het wilt of niet.

Leave a Reply

en_USEnglish