Een zoektocht naar geluk. Waar ga ik in hemelsnaam beginnen?

Verdwalen in gedachte. Mijn hoofd doet zijn best om te bedenken, wat ik eigenlijk zou moeten voelen. Mijn blik op de wereld, bepaald de gedachte. En de gedachte, bepalen de richting. Beinvloed door mijn omgeving, terwijl ik zou moeten focussen op mijzelf. De zoektocht begon vroeg, toch begint hij nu pas echt vorm te krijgen. Een podcast, een blog, een eigen bedrijf. Wie had dat ooit gedacht. Dat ik graag gesprekken voer, dat is geen verassing. Maar dat het nog eens deel zou worden van mijn plan, mijn visie, of vooral mijn droom. Dat had ik nooit kunnen verwachten. Het zijn namelijk gesprekken, wat kan dat in hemelsnaam toevoegen? Wat wil ik daar in hemelsnaam mee bereiken? Net als deze tekst, wat is het doel? Haha, goeie vraag!

Zolang iemand gelooft dat zijn ideaal en doel buiten hem liggen, boven de wolken, in het verleden of in de toekomst, zal hij buiten zichzelf gaan en voldoening zoeken waar het niet gevonden kan worden. Hij zal overal naar oplossingen en antwoorden zoeken behalve waar ze gevonden kunnen worden: in zichzelf.

Erich Fromm
Duits – Amerikaans filosoof en psycholoog1900-1980

Als kind waren mijn dromen groots, en de weg die ik wilde bewandelen voor vele onmogelijk. Toch is er niet veel veranderd, behalve dan het feit dat ik me niks meer aan trek van de mening van doemdenkers, ongelovige of simpel gezegd pessimisten. Ik doe ik, en eerlijk… Dat voelt verrekte goed! Geen geheimen, masker of schijn om hoog te houden. Nee, gewoon me, myself and I. En het mooiste is, sinds ik die keuze heb gemaakt, ben ik ook nog is dikke vrienden met mijzelf geworden. Dik was ik altijd al, maar vrienden met mijzelf, dat was het laatste wat ik was. Het is tijd voor een nieuw begin, een nieuw hoofdstuk, of gewoon een nieuwe afslag. Tijd voor het echte leven. En dat, dat wil ik delen! Nu ik mijzelf heb gevonden, wil ik jouw helpen zoeken. Ik heb niet alle antwoorden, maar kan naar je luisteren. De juiste vragen, op het juiste moment.

Na al die jaren vluchten voor mijn gevoel, rennen voor mijn emotie, of hopeloos zoeken naar geluk. Vond ik mijzelf. Eigenwijs, tegendraads en niet bang om risico’s te nemen. Geen wonder dat ik zo nu en dan op tegen gas kan rekenen. Geen wonder dat ik fouten maak, ik ben namelijk niet de meest doordachte persoon op aarde. Sterker nog, dat denken, dat probeerde ik koste wat het kost te vermijden. Mijn focus, mijn doel of simpelweg mijn aanpak was genieten. Genieten van het leven, en leven in het moment. Toch was ik altijd op zoek naar dat goede gevoel. Wat is er nu dan veranderd? 

Dit is niet het einde. Het is niet eens het begin van het einde. Maar het is misschien het einde van het begin.

Winston Churchill
Engels staatsman en Nobelprijswinnaar literatuur (1953) 1874-1965

Het einde van het begin, een nieuw hoofdstuk. Eentje waarin ik zelf de richting bepaal, de koers uitzet en voet bij stuk houd. Het is een nieuwe afslag, omdat ik niet meer op dezelfde weg zit. Toch is het pad onveranderd. Ik ben ik, en mijn pad is mijn leven. Deels ben ik een totaal ander persoon, en deels ben ik hetzelfde gebleven. Dat deel wat niet is veranderd is alleen maar versterkt. Versterkt door tegenslagen, gevormd door het leven. Mijn neus richting het ware noorden, begonnen met geven. Dat is misschien wel de grootste verandering. Dat is het deel wat voorgoed is veranderd.

Mijn geluk, was voorheen compleet afhankelijk van mijn eigen goede gevoel. Niet met de verkeerde bedoelingen, nee simpelweg aangeleerd gedrag. Gelukkig kwam ik erachter, dat je al het aangeleerde gedrag, ook weer kan afleren! Het is een keuze. En jij, jij bent degene die de keuze kan maken, niet ik, niet je ouders of je omgeving. nee, JIJ, alleen JIJ!

Mijn zoektocht naar geluk, is dan ook veel meer dan een persoonlijke zoektocht. Ik heb mijn geluk gevonden, en hoop dat mijn leven vanaf dit moment alleen nog maar leuker wordt. Ik probeer mijn geest voor te bereiden op tegenslagen, en laat me niet stoppen door wat er ook gebeurt. Helemaal omdat ik weet, dat het niet alleen om mij draait, en dat, dat geeft mij kracht! De introductie staat online, de volgende aflevering komt eraan. The point of no return, is allang gepasseerd. En vanaf nu, vanaf nu kan ik enkel nog groeien, ontwikkelen en vooral veel fouten maken. Ik hoop alleen maar, dat jullie, mijn lezers en luisteraars mij vergeven, tolereren en bijstaan in dit proces. Geef je kritiek, uit je twijfels en help mee met mijn groei!

Leren is een sociaal proces. Leren is groei. Leren is niet een voorbereiding op het leven, maar het leven zelf.

John Dewey
Amerikaans filosoof 1859-1952

Elk gesprek is een les, elke aflevering een vooruitgang. Ik begin dicht bij huis, zoals jullie al weten. De volgende aflevering komt overmorgen online, maandag. Het begin van de week. Begonnen met een nieuwe aflevering. Mijn podcast is een feit, de zoektocht is gaande en ik hoop vanuit de grond van mijn hart. Dat jullie ervan kunnen genieten, dat het jullie leven leuker maakt, en misschien zelfs het een en ander kan leren. Want ik, ik leer ook elk gesprek!

Laten we het samen doen, want alleen samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken! En dat, dat wil toch iedereen?

Bedankt voor het lezen. Tot de volgende keer.

Ps. De zoektocht naar geluk, het is de paradox van het leven. Hoe harder je zoekt, hoe langer het duurt. Verdwaal niet in gedachte, op zoek naar een antwoord. Maar begin met leven, volg je gevoel! 

Groetjes, Andy

Leave a Reply

en_USEnglish