Een oude man. Zo voel ik me niet, behalve op momenten dat ik met mijn neus op de feiten wordt gedrukt. Mijn nichtjes groeien met een snel tempo op, nog een paar jaartjes en de oudste gaat alweer naar de middelbare school. Man man man, wat gaat de tijd snel! Mijn grijze haren laten weinig aan de verbeelding over, ik word oud! En de tijd die als kind niet voorbij leek te gaan, gaat nu sneller als ooit tevoren. Time flies when ur having fun. 

Fun, plezier in het leven. Ik? Echt ja? Geloof het of niet, maar op 30-jarige leeftijd begin ik eindelijk plezier te hebben in het leven! Het klinkt dramatisch, maar dat is het ook! Het is niet dat ik daarvoor nooit leuke tijden heb gekend. Maar ik was nooit tevreden met mijzelf. Ik voelde mezelf nooit goed genoeg. En dat zelfvertrouwen wat iedereen dacht dat ik had, dat was alleen een masker. Want acteren. Daar was ik dan wel weer echt goed in. Ik leerde het niet voor niks al op jonge leeftijd. Al vanaf jonge leeftijd zat ik in de knoop met mijzelf. 

Er waren meerdere problemen, maar degene die me het meest heeft geïrriteerd dat is mijn overgewicht. Man, wat voelde ik me slecht. Het pesten, de blikken en de wijzende vingers. 

Elke auto, elk raam en elke etalage veranderde in een spiegel. En elke spiegel die ik passeerde gaf me een reden om mijzelf naar beneden te praten. Oh wat zou ik graag zo slank zijn als de paspoppen, of de gemiddelde Nederlander. Wat zou ik graag zijn zoals de mensen die alles kunnen eten en niet dikker worden. Bij mij leek elke hap direct om te zetten in vet, en dat vet houdt me ook al vanaf jonge leeftijd gezelschap. Toch hield ik altijd de schijn op. Ik was de joker van de klas, en een echte praatgraag. Het masker, het werd een deel van mij. Want zeg eerlijk… Hoe leren we ermee omgaan in de maatschappij? Wat voor antwoord geef jij als iemand aan je vraagt hoe het met je gaat? Één ding is zeker, we hebben allemaal zo ons verbeterpunten, wat zijn die van jou? 

Ik weet hoe lastig het is om te ontsnappen aan slechte gewoontes. Het is een manier van leven, ik wist niet beter. Als ik me slecht voelde, dan greep ik naar een zak chips. Keek ik een Netflix serie, film, of op jonge leeftijd cartoons. Alles wat ik deed zorgde voor afleiding. Afleiding van de pijn, van het verdriet en vooral van mijn eigen gedachte. Met als gevolg dat ik me weer goed ging voelen. Een cirkel, waaraan ik jarenlang onmogelijk aan kon ontsnappen. Maar het kan! Wil jij weten hoe? Neem contact op!

The Scoop on the Habit Loop - How to Create Healthy Habits - Center for  Nutrition Studies
the habit loop

Neem eens een kijkje op https://charlesduhigg.com/how-habits-work/ om te kijken hoe nu precies onze gewoontes in elkaar steken. Deze beste man beschrijft in zijn boeken het fenomeen “the habit loop”. Om het duidelijk te maken zal ik hieronder een plaatje delen. Het idee erachter is dat alle gewoonte begint met een cue (oftewel een trigger), vervolgens de gewoonte/routine, en als gevolg de beloning. (Het goede gevoel). Zie afbeelding. 

Gelukkig met mijzelf, dat is iets wat ik nooit verwacht had te zeggen. Ik ben wie ik ben, en eerlijk. Daar ben ik blij mee, trots op en na al die jaren, voel ik me eindelijk voldaan! Mijn routine, de gewoonte en mijn levensstijl is compleet veranderd. En als ik het kan, kan iedereen het!!

Wat zou jij graag willen veranderen in je leven?

We zijn dat, wat we bij herhaling doen.

Aristoteles
Grieks filosoof 384 v.C. – 322 v.C.

Leave a Reply

en_USEnglish