0
Andy van Berkum
Hey hallo, tof dat je er weer bent! Zonder jouw kritische blik, kan ik niet groeien. Mijn vraag is dan ook, wat zou ik beter kunnen doen? Wat voor onderwerpen vind jij interessant? En hoe kom ik in contact met jou, de lezer? Wil jij met mij meedenken? Ik daag je uit, verras me met een opmerking!

Genoeg gezever, ik ga van start! Gisteren heb ik het al even besproken. Problemen, die eigenlijk symptomen zijn. Of symptomen die op zichzelf problemen genoemd kunnen worden. Zo heb ik een groot deel van mijn leven een soort minderwaardigheidscomplex, of depressie. Of nog simpeler gezegd, ik voelde me kut! En dat, dat is een probleem! Want van de buitenkant valt het niemand op, sterker nog! Door de jaren heen werd ik steeds beter in het verbloemen. Dat dacht ik tenminste. Het tegendeel was waar!

Mijn leven stond stil, mijn wereld werd kleiner en kleiner. Het liefst lag ik de hele dag op bed, of op de bank. Mijn slechte gevoel, het bleef aan mij knagen. Koste wat het kost wilde ik het vergeten. Hele dagen blowen om de leegte niet te voelen. Klagen over de situatie waar ik in zat en mijzelf afleiden zodra ik weer een nieuw salaris had. Ik was mij totaal niet bewust van het feit dat mijn handelingen het probleem alleen maar erger maakte. het was een oneindige cyclus, waarmee ik alleen maar dieper en dieper in de put kwam te zitten.

Diep van binnen wist ik dat ik Potentie had, maar voor iemand die het gevoel had veel in huis te hebben deed ik verrekte weinig om het eruit te halen. Totaal niet gek eigenlijk, dat ik mijzelf ook steeds slechter ging voelen. De oorzaak van het symptoom was een slecht zelfbeeld, het symptoom was een depressie, en het probleem. Dat was mijn gedrag, mijn handelen en vooral mijn mindset!

Zoals ik gister beschreef is een depressie vergelijkbaar met diarree. De diarree krijg je door het verkeerde eten in je lijf te stoppen. Een depressie krijg je doordat je de verkeerde gewoontes en routines hebt aangeleerd (‘in je leven hebt gestopt’). Bij de een komt de poep uit mijn kont, bij de ander komt de poep uit mijn mond. Niet letterlijk dan! Poep uit je mond? Wat lul jij? Nou, ik was een koning geworden in het kruipen van de slachtoffer rol.

hoe zit dat nou, die slachtoffer rol? ik denk zo:

Half slachtoffer, half medeplichtige, zoals iedereen.

Jean-Paul Sartre
Frans schrijver, filosoof en Nobelprijswinnaar literatuur (1964) 1905-1980

Het werd een verdedigingsmechanisme. Mijn pijn was zo groot, dat ik elke vorm van kritiek/feedback zag als aanval. En de eerste en enige response was dan ook: Volle bak in de verdediging en mijn vinger naar de ander!

Het is een mindset. Een setting, een instelling! Zie jezelf even als een van de apparaten die een vast deel uitmaken van onze dag. Neem je telefoon, van tijd tot tijd moet je die updaten. Zie je mindset als de software van je telefoon. Om te zorgen dat je goed blijft functioneren moet je hem van tijd tot tijd updaten. Slechte gewoontes, slechte routines, het is aangeleerd gedrag. Toen mij dat duidelijk werd, werd mij ook duidelijk dat ik het ook kan afleren. En dat ik niet de enige ben die zo denkt. Dat is duidelijk. Neem de volgende quote als voorbeeld.

Je hebt grotendeels je depressie zelf geconstrueerd. Het was niet aan jou gegeven. Daarom kun je het deconstrueren.

Albert Ellis
Amerikaans psychotherapeut 1913-2007

One Comment

 • Elwood schreef:

  Hi I am so grateful I found your weblog, I really
  found you by accident, while I was researching on Yahoo for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say cheers
  for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all
  at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome
  work.

Leave a Reply

nl_NLNederlands