Een hele goedemorgen, en wat fijn dat je er weer bent! Mijn teksten zijn niks waard, zonder dat ze gelezen worden. Dus bij deze, BEDANKT!

Een nieuwe dag…
De biologische wekker ging vroeg vandaag. Om 04.00 stond ik naast mijn bed. De een noemt het gekkenwerk, de ander noemt het een goed begin! En ja, een goed begin is het halve werk… Toch?

De laatste dagen gaan zo snel voorbij. Als ik eenmaal ga zitten en met een pen geklemd tussen mijn wijsvinger en duim een tekst tevoorschijn tover. Dan is het alsof de tijd even stil staat. Mijn focus enkel en alleen op hetgeen wat voorkomt uit mijn gedachte.Ik sluit eventjes mijn ogen, bedenk een onderwerp. En ik begin! Letter voor letter, woord voor woord. De zinnen beginnen te vormen en voor ik het weet staat er een samenhangend verhaal. Bevangen zijn door betekenis, eindelijk weet ik hoe dat voelt.

De vooruitgang
De bouw van de website vordert gestaag. Beetje bij beetje begint hij vorm te krijgen. Beetje bij beetje wordt hij gevuld met teksten. Alles op zijn tijd, en vooral niet te veel tegelijk! Een gek gevoel, het wordt tastbaar. Het voelt als een eeuwigheid geleden, dat ik begon met schrijven. En nu, nu begint het allemaal een bestemming te krijgen. Op mijn bureau ligt een stapel boekjes, elk boekje gevuld met korte verhaaltjes. Vaak niet langer dan een pagina, geschreven in een tijdsbestek van 5 minuten. Wat ik niet wist, is dat ik met die 5 minuten een enorme impact maakte, een impact voor de rest van mijn leven.

De keuze voor verandering
Met elke gedachte trigger ik een bepaalde handeling. En met deze handelingen werk ik aan een nieuw leven. Ik kies voor verandering. Ik kies voor groei. Een nieuw leven. Een leven gekenmerkt door Balans. Soms laat ik de teugels even vieren, soms geef ik toe aan mijn verlangens. Vaak gaat dat gepaard met onrust, een gevoel van opgeven en disbalans in de meest algemene zin van het woord. Soms is het goed om een stapje terug te zetten, om te kijken waar je heen moet. Even mijzelf herinneren waarom ik doe wat ik doe. Om vervolgens de teugels weer aan trekken en verder gaan waar ik gebleven was. Terug naar de rust, reinheid en regelmaat.

Er zijn mensen die keuze identificeren met begeerte, drift, wens of een bepaalde soort mening, maar die lijken het vaak niet bij het rechte eind te hebben. Redeloze wezens hebben immers wel begeerte en driften maar niet het vermogen keuzen te maken. En een onbeheerst mens doet wat hij begeert maar niet wat hij kiest; een beheerst mens daarentegen doet wat hij kiest en niet wat hij begeert.

Aristoteles 384-322 V.C. (Ethica, 1111b10)

De bovenstaande tekst, hoe gek het ook klinkt. Weerspiegeld mijn leven voordat ik mijn doel gevonden had. Ik leefde niet, ik werd geleefd. Voor mijn gevoel maakte ik de keuzes, maar hoe kon ik dan zo destructief zijn? Zelfbeheersing stond niet in mijn vocabulaire. Ik deed wat ik begeerde, nooit een bewuste keuze. Geleid door verlangens. Van ver gekomen. Van leven om te bestaan, naar bestaan om te leven! Een nieuwe start!

Ik noem hem dapperder die zijn begeerten overwint dan hij die over zijn vijanden zegeviert; want de moeilijkste overwinning is de overwinning op zichzelf.

Aristoteles 384-322 V.C.

 

Leave a Reply

nl_NLNederlands