Mijn ogen kijken twijfelend toe, terwijl mijn oren klapperen bij elk nieuwtje. Wat ik zie roept vraagtekens op, en wat ik hoor zorgt voor verbazing. Het liefst kom ik in actie, toch zijn mijn handen gebonden. Ik wil wat doen, maar ben mij bewust van mijn onmacht. Ik ben maar een leek, een persoon zonder de juiste papieren. Geen bewijs van verstand, zonder de juiste manieren. Mijn benen zijn vrij, de bewegingsruimte beperkt. Nederland, dat vrije land. Waar vrijheid hoog in het vaandel staat. Wat gebeurt er? De wereld staat stil, ik houd me afzijdig, al is dat niet wat ik wil. Ik ken mijn plek, onder aan de pikorde. Mijn mening, gebaseerd op mijn gedachte. Maar wie ben ik?

Bij een discussie die de redelijkheid zoekt heeft hij die het onderspit delft groter voordeel, voor zover hij er iets van opgestoken heeft.

Epicurus
Grieks filosoof c.341-270 BC

Is een leven vol angst, nog wel een leven te noemen? Want als elke stap eerst moet worden overwogen, en angst de heersende factor is, staat het leven dan niet stil? Zoals de wereld nu gedwongen tot een halt komt… Het is een gekke tijd, een rare toestand. Een tijd vol onzekerheid, een kenmerk van het leven. Want hoe je het ook went of keert, morgen is nooit gegeven. Toch leef ik mee met de mensen die getroffen worden door deze toestand. Bedrijfseigenaren met het water aan de lippen, mensen die de aandacht van hun medemens in deze tijd juist harder nodig hebben dan ooit. Denk aan geestelijke gezondheidszorg, die nu al maanden niet meer is, wat het zou moeten zijn. Terwijl wij onze oudere generatie beschermen, plaatsen we de jongere generatie met de rug tegen de muur. Respect voor de ouderen, toch vraag ik me af… Tegen welke prijs? 

Niet de arts maar het lichaam geneest de ziekte.

Hippocrates
Grieks arts (grondlegger van de geneeskunde) 460 v.C. – 377 v.C.

Wat is wijsheid? Bij wie klop je aan? Totaal onwetend, sta ik aan de zijlijn. Een eigen mening, gevormd door wat ik zie. Toch ben ik geen expert, grootverdiener of politici. Niet thuis in het regelement, als een voetbalsupporter bij een golfwedstrijd kijk ik toe. Ik zie de bal bewegen, toch doorzie ik niet de tactiek. Heb ik geen idee van wie er gaat winnen, en wat diegene nu doet, wat een ander niet kan. Ik sta aan de zijlijn van het leven. En ik kijk toe. Waar de boer normaal zijn zaadjes plant voor de komende zomer, zie ik nu de media zaadjes planten. Bij de boer begrijp ik het, hij maakt zich klaar voor de volgende oogst. Maar wat is de bedoeling van de zaadjes die de media plant? Wat moet er geoogst worden, als angst datgene is wat gezaaid wordt?

De angst is de moeder van de moraal.

Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof 1844-1900

Dood en ziekte, het is onvermijdelijk. Een onontkoombaar deel van het leven. Waarom zou ik mijzelf bekommeren om het ongrijpbare, als er zoveel is wat ik wel kan beinvloeden? Als ik mijzelf zo druk moet maken om mijn gezondheid, en mijn dagen inplan met een zekere angst voor het onbekende, hoe neem ik dan in hemelsnaam de stappen die nodig zijn om vooruit te komen in dit leven? De enige zekerheid die wij krijgen bij onze geboorte, is dat we op een dag zullen sterven. Het is nu eenmaal zo! Zie het als de peper in je reet, de wind die het vuurtje aanwakkert of het hout wat het vuur feller laat branden. We komen via onze moeders op aarde, en nadat onze moeders deze mooie plek hebben verlaten komen wij aan de beurt. De volgende op de ranglijst, de pikorde van het leven. Het is iets wat je niet kunt veranderen, ontkomen of beïnvloeden. Laten we leven zonder angst! Leven, om te leven!

Wie angst heeft voor de toekomst, heeft die toekomst al half bedorven.

Georges van Acker
Vlaams dichter 1919 –

Leave a Reply

nl_NLNederlands