Hout voor onze kachels, fossiele brandstoffen voor ons vervoer en materieel geluk voor de mensheid. Hoelang zullen wij nog hout stoken, brandstoffen slurpen of onze levens leiden op de manier hoe we dat nu doen? Het is niet aan mij om daarover te spreken, toch kan ik het niet laten om het te benoemen. De wereld veranderd, en wij, de mensheid beweegt mee. Waar in het verleden de straten werden verlicht door walvisolie, is het nu elektriciteit die onze reis verlicht en ons behoed voor bomen, tegenliggers of een verdwaalde voetganger. Het is de vooruitgang die niet te stoppen is. En onze evolutie als mens sjokt daar achteraan. 

Als resultaat van duizend miljoen jaren van evolutie begint het heelal zich bewust te worden van zichzelf en zijn wij in staat om iets van verleden en toekomst te begrijpen. Dit kosmische zelfbewustzijn wordt gerealiseerd in een heel klein onderdeel van het heelal – een paar menselijke wezens.

Julian Huxley
Brits bioloog en schrijver 1887-1975

Wauw, wat een gezever. Dat is een mogelijke gedachte. En eerlijk, niet eens zo een gekke. Anderhalf jaar geleden had ik deze tekst gelezen en bij mijzelf gedacht, waar the fuck heeft deze gast het over. Niet wetende dat ik nu, anderhalf jaar later zijn tekst zou gebruiken om kracht bij te zetten bij mijn eigen boodschap. Zijn woorden ongrijpbaar, de boodschap begrepen. Het kosmische zelfbewustzijn is niet meer of niet minder dan jezelf begrijpen. Je handelingen doorzien, en je gedachtes controleren. Alles wat er tot nu toe is gebeurd in je leven, heeft je gevormd tot wie je nu bent. Own that shit, en wordt de beste versie van jezelf. Want wij, de rest van de wereld, hebben je nodig! Jouw talent, jouw doorzettingsvermogen en vooral ook jouw uniekheid. Ga graven in jezelf, en ga op zoek naar dat geluk. Ga opzoek naar jouw talenten, en naar jouw ideale toekomstbeeld. Laat je niet vertellen dat dromen bedrog zijn, want voor je het weet ga je het geloven!

Ik ben een uniek wezen, en alleen wanneer ik mijn uniek-zijn leef, slaagt mijn uniek geluk.

Seneca
Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver 5 v.C. – 65 n.C.

Ik draai op de noodzakelijke voedingsstoffen en een aantal liter water per dag. Daarnaast is mijn brandstof te herleiden naar mijn geluk. Een gek gevoel, wetende dat ik een klein anderhalf jaar geleden nog een eind wilde maken aan mijn leven. Een serieuze gedachte, niet om zielig over te komen. Toch komt het zo nu en dan terug in mijn teksten. Want eerlijk, wat is het leven… zonder geluk? Het is een leven wat niet de moeite waard is om te leven. Het is een leven, dat aanvoelt als een marteling. Elke dag doen, wat je niet wilt doen. Elke avond beloven dat je het morgen anders gaat doen, om vervolgens toch weer precies hetzelfde uit te voeren. Het is zoeken naar een uitweg, zonder echt te zoeken. Ik kan het weten, ik zuig dit niet uit mijn duim. Al klinkt het vaag, en onbegrijpelijk. Geloof in jezelf, en vertrouw op een goede afloop. De enige manier vooruit, is door stappen te maken!

Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.

Martin Luther King
Amerikaans predikant 1929-1968

De eerste stap is het moeilijkst, vanaf daar wordt alles beter. Het domino-effect, snowball-effect of hoe je het ook wilt noemen neemt je in bedwang. Mijn eerste stap, was mijn angst overwinnen. Mijn angst om toe te geven dat ik niet wist wat nu eigenlijk het probleem was. Mijn angst om uitgelachen te worden door andere, of simpelweg een angst om toe te geven dat ik een probleem had. Toch ben ik tot op de dag van vandaag gelukkig, en blij dat ik het wel gedaan heb! Dat is dan ook de reden dat ik keer op keer een nieuwe tekst plaats, dat ik keer op keer opzoek ga naar mensen voor in mijn podcast en iedere dag zie, als een geschenk. De eerste stap is het lastigst, je moet hem zelf zetten, toch hoeft het niet alleen! 

Angst is de belangrijkste bron van bijgeloof en één van de belangrijkste bronnen van wreedheid. Angst overwinnen is het begin van wijsheid.

Bertrand Russell
Engels filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar literatuur (1950) 1872-1970

Als je de angst opzijschuift, en de deuren hebt geopend is het een ware shitstorm die over je heen komt. Alle ellende, alle pijn en verdriet uit het verleden komt weer op je pad. Het is die pijn, die ellende en dat verdriet wat bij mij uiteindelijk heeft gezorgd dat ik sterker ben dan ooit tevoren. De oordelen van andere, de negativiteit of simpelweg de ongezouten mening waaraan ik vroeger zoveel waarde hechte heeft mij laten inzien dat die mening van andere niets meer is dan gebakken lucht. Het gaat over je eigen gevoel. De manier hoe ik naar mijzelf kijk, is zoveel belangrijker dan hoe de wereld mij ziet. Ik leerde ooit eens de volgende woorden, en juist deze woorden veranderde mijn leven.

De stijl verbeteren betekent de gedachte verbeteren, en niets anders!

Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof 1844-1900

Ja, ik heb fouten gemaakt. Ben tegen muren aangerend en faalde keer op keer. Ik ben gepest, uitgekotst door mensen en vooral ook door mijzelf. Toch veranderde alles, op het moment dat ik dat omarmde. De fouten bleken lessen, net zoals alles wat er ooit had gezorgd voor pijn en verdriet. Mijn geluk had ik in mijn eigen handen, ik was verantwoordelijk voor mijn eigen toekomst. Ik weet dat je veel meer in je hebt, ik weet dat jij het kan. Maak de stap! Wees lief voor jezelf, dankbaar voor je situatie en omarm wie je bent. De vriendelijkheid zal uiteindelijk deel uitmaken van je leven, en je leven zal veranderen! 

Vriendelijkheid in woorden schept vertrouwen, 
vriendelijkheid in denken schept diepzinnigheid, 
vriendelijkheid in geven schept liefde.

Lao-Tse
Chinees filosoof +/- 600 v.C.

Mijn zoektocht is de reden dat ik iedere ochtend opgewekt wakker schiet, vol vragen het bed in duik en nacht na nacht de meest spectaculaire dromen heb. Dromen, ze komen normaal alleen in je slaap. Toch heb ik er een, die ik niet van netvlies af krijg. Een droom, een missie of simpelweg een lotsbestemming. Al vanaf klein was ik een jongen met grootse vragen. De vragen zijn niet verdwenen, alleen heb ik besloten om mijn bereik te vergroten. Mijn droom is simpel, mijn missie voelt nobel en mijn lotsbestemming is onveranderd. Mijn naam is Andy, en ik, ik zoek naar geluk! Een zoektocht te groot om alleen aan te pakken. Daarom vraag ik je om mij te helpen. Heb jij een goed verhaal en ben jij de inspiratiebron die ik wil delen. Of ben jij opzoek naar jouw uitweg, en klaar voor de eerste stap?

Neem contact met me op! Dan gaan we samen kijken naar de beste weg!

De podcast komt eraan! Nog even geduld. It’s a process, en ik, ik heb nog een hoop te leren. 

Bedankt voor je tijd, en tot de volgende keer!

Leave a Reply

nl_NLNederlands