0
Andy van Berkum

Het is vandaag zondag. Een rustdag. Toch zit ik weer achter mijn bureau, druk bezig met het schrijven van deze tekst. Het werken aan een betere toekomst stemt mij gelukkig en het schrijven van dit soort teksten, geeft mij rust.

Om innerlijke rust te vinden, moet je afmaken waaraan je begonnen bent.

Boeddha
Spirituele leider, geboren als Siddhartha Gautama ca. 450 vC. – ca. 370 vC

Al mijn hele leven zei ik dat ik mensen wilde helpen, nooit had ik een idee hoe ik dat zou moeten doen. Na al die jaren dwalen heb ik dan eindelijk mijn tactiek gevonden. Het geschreven woord redde mijn leven! Het bracht mij hoop als een vuurtoren bij een stormachtige zee in de nacht. De pen kwam op mijn pad, tijdens de meest donkere periode van mijn bestaan. Het voelde als een geschenk uit de hemel, een antwoord op mijn gebeden, en werd direct het lichtje aan het einde van de tunnel.

Het transformeerde mijn zienswijze alsof ik voor het eerst in mijn leven een bril probeerde. De troebele blik werd na al die tijd ineens helder en plots zag ik welke route ik moest bewandelen. Niet alleen de woorden die ik zelf tevoorschijn toverde maakte het verschil, maar juist de kennis die door de jaren heen was verzameld zorgde ervoor dat de eerste domino steen werd gekanteld. Het was een nieuw begin. En met het vallen van de eerste steen begon de kettingreactie. Beter bekend als The domino effect.

Een nieuw leven, allemaal dankzij het boek: ‘Think and grow Rich’ vertaald door Michael Pilarzick. Echt een prachtig boek. Michael’s boek Master your Mindset is dan ook een logisch gevolg. Zonder te overdrijven durf ik te zeggen dat beide boeken hebben bijgedragen aan mijn transformatie. Je moet het zelf doen, niet alleen! Deze boeken zijn echter een goede start, dat is een ding wat zeker is!

Zie jezelf als een hulpbron voor je klanten, een adviseur, een raadgever, een mentor en een vriend.

Brian Tracy
Amerikaans managementconsultent en spreker 1944-

Als je dit leest Michael, bedankt voor het openen van deze deuren! Ik hoop dat we binnenkort nog eens meeten, zoals 2 dagen geleden op Clubhouse! Een momentje met Mr.mindset was nodig om wederom mijn ogen te openen! Je bent een adviseur, raadgever en mentor voor vele, bedankt daarvoor. Het maakt de wereld een mooiere plek. En dat kan alleen als we samenwerken!

Eerst even verdwaald, gefrustreerd en zoekende. Daarna dankbaar. Mijn ogen geopend. En door, want als het lastig is, denk ik terug aan die vervelende momenten. Even terug naar die momenten dat ik zwaar depressief op de bank zat. Een klein 1.5 jaar geleden. Vastgeroest in het leven, met een kop vol vragen. Eenzaam en alleen, verdwaald op de wereld. Het vreemde eendje in de vijver, geen idee wat mijn plekje was! Geen idee wie ik was. Nooit had ik voor ogen gehouden dat ik ooit zo zou kunnen veranderen. Toch is het de werkelijkheid.

Als je dit leest, HET IS MOGELIJK!

Het is dubbel. Aan de ene kant had ik prachtige herinneringen dankzij de keuzes die ik had gemaakt. Terwijl ik aan de andere kant door diezelfde keuzes een verzameling van tegenslagen had meegemaakt. Heel krom, want juist de teleurstellingen controleerde mijn leven, terwijl de goede herinneringen niet meer waren dan een schim in mijn gedachte. Ik was verbitterd.

De bitterheid is het gevolg van een langzame distillatie van ontgoocheling en teleurstelling.

Robert Sabatier
Frans dichter en schrijver 1923-2012

De herinneringen van voorheen waren als de gedachtes van zon op een zomerse dag tijdens een winterse storm. De gedachte frustrerend. Het gemis van de zon confronterend. En het feit dat dit zo een probleem is, alarmerend. Je mist de lange dagen, het buitenzijn en vooral de warmte op je huid. De gedachtes aan de zon laten je de winter vervloeken. Terwijl er op de winterse dagen zoveel schoonheid te vinden is. Besneeuwde bospaden, bevroren wateren en schaatsende kinderen. Perceptie is alles!

Ik vervloekte mijn leven en was mij onbewust van de schoonheid die er wel was. De goede herinneringen lieten mij achter in een waas. Compleet moedeloos. Mijn leven was vergaande glorie, en met het lood in mijn schoenen begon ik elke dag weer opnieuw. Het voelde aan als een gevangenis. Toch was er geen gesloten deur of bewaker die mijn beweging limiteerde. Het was mijn eigen gedachte waardoor ik zat opgesloten. Mijn eigen gedrag wat er keer op keer voor zorgde dat ik mijzelf rot voelde.

Savonds zei ik dat ik het in de morgen anders zou doen, enkel om in de ochtend weer van voor af aan te beginnen. Mijn eigen keuzes hadden de cel waarin ik verbleef geopend en terwijl ik daar zat weg te kwijnen kon ik de ijzeren grip van verlangen niet ontvluchten. Ik wilde een beter leven, maar deed er tegelijk alles aan om het oude te behouden. Dat werkt niet!

Er is geen verandering van duisternis naar licht, van stilstand naar beweging, zonder emotie.

Carl Gustav Jung
Zwitsers psychiater 1875-1961

Hulp zoeken was het beste wat ik ooit had kunnen doen. Ik moest het zelf doen, niet alleen! In de maanden daarna werd mijn wanhoop omgetoverd naar hoop. Dankzij mooie gesprekken met Simone Verbeek-Hulsbosch werd mijn bitterheid getransformeerde naar dankbaarheid en alle gemaakte fouten veranderde in waardevolle lessen.

Het voelde aan als een ‘do or die’ moment, en was naast het meest vervelende, confronterende en moeilijke moment van mijn leven ook een van de mooiste momenten. De donkere wolk die mij al jaren achtervolgde klaarde op en de zon begon weer te schijnen. De last die ik al jaren meedroeg, viel eindelijk van mijn schouders. Ik kon weer leven!

Ik ben alleen, maar niet eenzaam. Op het moment dat ik mijn leven besloot aan te pakken, kwam ik er achter dat er verrekte veel mooie mensen zijn. Positieve, inspirerende en vooral fijne mensen, allemaal met de neus de zelfde kant op in plaats van naar elkaar! Wat een verademing. Ik begon te groeien. En dat heb ik sindsdien niet meer losgelaten!

Het doel is niet om beter te zijn dan iemand anders, maar beter dan je voorgaande zelf.

Dalai Lama (14e)
Tibetaans spiritueel leider (Tenzin Gyatso)1935-

Bedankt voor het lezen, en tot de volgende keer!

3 Comments

Leave a Reply

nl_NLNederlands